17.06.2019 Sarajevo

Misija OEBS-a u BiH kritikovala Tužilaštvo zbog sporosti u rešavanju ratnih zločina

Misija OEBS-a u BiH kritikovala Tužilaštvo zbog sporosti u rešavanju ratnih zločina Foto: pixabay.com
Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas je ocenila da Tužilaštvo BiH neracionalno koristi resurse kada je reč o upravljanju predmetima ratnih zločina, ističući da posebno zabrinjavajuća "alarmantna brzina pada stopa osuđujućih presuda", kao i kvalitet istraga i optužnica".

Misija OEBS-a, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH, predstavila je danas izveštaj o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U izveštaju je navedeno da je Misija OEBS-a u 2018. godini zabeležila pad broja okončanih postupaka u predmetima ratnih zločina, nastavljajući trend koji je započet 2016. godine.

"Tokom 2018. godine pravosuđe u BiH je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Od 2004. godine, kada je Misija počela pratiti procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih", navodi se u izveštaju.

Međutim, kako se dodaje, prema saznanjima Misije, krajem 2018. godine bila su 692 nerešena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičene osobe.

Misija OEBS-a je upozorila da je u 2018. godini prosečna stopa pravosnažnih osuđujućih presuda drastično pala.

Kako navode, iako su stope osuđujućih presuda sudova u FBiH i RS neznatno smanjene, stopa osuđujućih presuda Suda BiH pala je na 39 odsto, čime je prosečna stopa osuđujućih presuda u celoj zemlji pala ispod 50 odsto.

Glavna prepreka u procesuiranju ratnih zločina je, kako se navodi, nedostupnost optuženih sudovima, najčešće zbog toga što se nalaze u stranim zemljama i ne mogu biti izručeni po zakonu.

Prema podacima Misije OEBS-a, ovaj problem prisutan u otprilike 29 postupaka koji su u toku, odnosno od ukupno 72 postupka koji su u toku, 79 optuženih je nedostupno nadležnim sudovima u BiH.

"Mada je na kraju 2018. godine broj potvrđenih optužnica nešto veći nego u 2017. godini, opšti trend smanjenog priliva novih postupaka pred sudovima se nastavlja", upozorava Misija OEBS-a.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je krajni cilj ovog izveštaja da se obezbedi postizanje pravde za žrtve ratnih zločina, kao i da se daju jasne preporuke Tužilaštvu BiH i drugim nadležnim institucijama.

"Prvo, stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina u Sudu BiH opada alarmantnom brzinom, potičući zabrinutost u vezi s kvalitetom istrage i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH", rekao je Berton.

On je dodao da Tužilaštvo BiH ne usmerava svoje vreme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje nasjloženijih predmeta ratnih zločina.

"To je u suprotnosti s ulogom Tužilaštva BiH u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i takva praksa predstavlja rasipanje vrednih resursa", kazao je Berton.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi rešavanje predmeta ovom brzinom, Tužilaštvu BiH će trebati skoro deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima.

"Postojanje takvih pitanja nije logično, uzevši u obzir ulaganja EU kroz IPA podršku, te dodatna ulaganja mnogih drugih aktera u unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou", rekao je Berton.

On je pozvao Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre izveštaj, kao i posledice koje aktuelna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po nasleđe koje će ostati iza pravosuđa u BiH.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side