Mitroplija: Marković podmeće stav da SPC želi da bude iznad države
25.02.2020 Podgorica

Mitroplija: Marković podmeće stav da SPC želi da bude iznad države

Mitroplija: Marković podmeće stav da SPC želi da bude iznad države Foto: Beta, Vlada Crne Gore / Saša Matić
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila da je premijer Crne Gore Duško Marković ponovo grubo i neodgovorno oklevetao Srpsku Pravoslavnu Crkvu podmećući joj "ničim dokazan" stav da crkva želi da se stavi iznad države i da ne priznaje njen suverenitet i nezavisnost.

"Vlast se kontinuirano stavlja iznad države kršeći čak i Ustav Crne Gore. Nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali zato se vlast direktno meša u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države", navodi se u saopštenju.

Na sastanku članova Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji je održan u Podgorici, MCP je saopštila da Crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv Crne Gore, ali neće ni biti slepi poslušnik ateističkih vladara koji žele da je ustrojavaju po svojim merilima i aršinima.

"Uporno saopštavamo, sada ponavljamo, da Crkva nije ni protiv donošenja Zakona (o slobodi veroispovesti), već isključivo protiv pojedinih diskriminatornih i antiustavnih članova kojima se vrši pravno nasilje ne samo prema Crkvi, već i prema važećem pravnom poretku Crne Gore", naveli su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Iz MCP su poručili da je na sastanku sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, još jednom konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se do rešenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primenu, već i izmenu spornih članova.

Crnogorski premijer Duško Marković danas je kazao kako se crkva u Crnoj Gori stavlja iznad države, ne priznajući njenu suverenost i nezavisnost, ali iskazujući ambiciju da odlučuje o političkim akterima, odnosno da utiče na izbor na vlasti.

"To je pogrešno, neprihvatljivo i nedopustivo u civilizovanom svetu", kazao je predsednik Vlade Duško Marković na sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta, koji je predvodio predsednik Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Vladimir Bilčik.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side