13.03.2019 Beograd

Odložene završne reči na sudenju za državni udar u Crnoj Gori, advokati napustili suđenje

Odložene završne reči na sudenju za državni udar u Crnoj Gori, advokati napustili suđenje Foto: freeimages
Današnje ročište, na kojem je trebalo da počnu izlaganja završnih reči u procesu za pokušaja terorizma na dan izbora u Crnoj Gori, odloženo je pošto su advokati odbrane napustili sudnicu, nezadovoljni odlukom predsedavajuće sutkinje Suzane Mugoše da u dokaze ne uvrsti dva nova snimka koja se odnose na krunskog svedoka saradnika Sašu Sinđelića.

Sutkinja je advokate odbrane zbog toga kaznila sa po hiljadu evra i zakazala nastavak suđenja za sutra.

Ona je objasnila da dva nova snimka ne mogu biti uvršćena u dokaze u ovoj fazi postupka, ali da ako bude bilo potrebe sud to može uraditi nakon davanja završnih reči.

Advokati su pred početak današnjeg ročišta dostavili sudu dva snimka koji, kako tvrde, kompromituju status svedoka saradnika Saše Sinđelića. Oni su naveli da ta dva audio-video snimka koji se odnose na Sinđelića nemaju nikakve veze sa njegovim medijskim nastupima.

Kako ističu, nema razloga da sumnjaju u autentičnost snimaka.

Advokat Dražen Medojević je kazao da je snaga dostavljenog dokaza takva da se može napraviti izuzetak.

"Ovaj dokaz u potpunosti menja sadržaj završnih reči kako odbrane tako i tužilaštva. Potpuno je besmisleno da ih iznosimo pre izvođenja ovog dokaza", kazao je Medojević.

Današnjem ročištu su prisustvovali i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević. Oni godinu dana nisu prisustvovali suđenju jer ih je sutkinja udaljila do kraja dokaznog postupka zbog remećenja mira u sudnici.

Završne reči na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine počeće danas u podgoričkom Višem sudu.

Optužnicom su obuhvaćena dvojica ruskih državljana za koje Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i Mihailo Čađenović, vozač DF-a.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Srbija je odbila izručenje Ristića i Bogićevića i njima se sudi u odsustvu.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno, kao i protiv Branke Milić koja je u novembru samoinicijativno napustila suđenje nezadovoljna nalazom veštaka koji je procenjivao njeno zdravstveno stanje i odlukom Suda da odbije njegovo izuzeće i utočište našla u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde se još nalazi.

Oni se terete da su u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side