23.05.2019

Održan je prvi European Energy and Environment Cup & Congress

Održan je prvi European Energy and Environment Cup & Congress
Od 8.-11. svibnja 2019. g. u Šibeniku je održan EEECC 2019, kongres o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, s glavnom temom energetske tranzicije i zaštite okoliša.

BSEA (Business Sailing Experience Agency) i partneri FEDARENE(European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment) iEnergy Community (prije znano kao Energy Community of South East Europe) doveli su stručnjake iz raznih područja, od energetike do zaštite okoliša i klimatskih promjena, da razmjene iskustva i pokušaju pomoći lokalnim i regionalnim zajednicama zaštititi svoj okoliš i potaknuti ih na korištenje onog što im Zemlja nudi jer bez toga nećemo moći dugo uživati u ljepotama i blagodatima koje nam pruža.

Ovaj hvalevrijedan projekt prepoznale su i pomogle u realizaciji istog, razne hrvatske institucije i tvrtke kao što su HTZ, TZ grada Šibenika i Grad Šibenik, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, JANAF, HGK i mnogi drugi, te im se na tome od srca zahvaljujemo. Projekt je prepoznao i zastupnik Europarlamenta, gospodin Tonino Picula, koji je i osobno došao dati podršku i izraziti zahvalu svim prisutnima.

Na kongresu je dr.Thanh-Tam Le, direktor EIT Climate-KIC za Mediteran, upozorio na potrebne klimatske promjene i održivi razvoj kroz strateške klimatske inovacije koje je potrebno provesti odmah kako bi limitirali rizike globalnog zatopljenja i zaštitili okoliš.

Dr. Janez Kopač, direktor Energy Community Secretariat-a, ukazao je na opasnost enormno velikog zagađenja okoliša koje proizvode 16 elektrana na ugljen na Zapadnom Balkanu, a koje su smještene u zemljama nečlanicama EU, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Sjeverna Makedonija. Napomenuo je da se te termo elektrane ne pridržavaju EU propisa o zaštiti okoliša i emisiji štetnih plinova, što direktno i indirektno dovede do 3.900 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje i sve većeg broja djece koja boluju od astme, bronhitisa i kardiovaskularnih bolesti, zbog čega EU potroši godišnje skoro 6 milijardi Eura za zdravstvenu skrb i liječenje.

Svijetli primjer kako se te promjene i zaštita okoliša mogu brzo provesti u djelo pokazao nam je projekt “Zlarin – prvi hrvatski otok bez plastike” gdje su tri mlade studentice i buduće znanstvenice uzele stvar u svoje ruke i, uz pomoć neprofitne organizacije za obnovljive izvore i zaštitu okoliša Terra Hub, uspjele svoj otok Zlarin i njegove mještane osvijestiti i osigurati ljepšu i čišću budućnost za njih i njihovu djecu.

Zanimljivo je i to da se međunarodna pobjednička posada održanog jedriličarskog kupa, koji je bio natjecateljski dio ovog trodnevnog kongresa, zove “Za Jadran bez plastike”(For Adriatic without plastic). Koliko je važna simbolika naziva pobjedničke posade govori i činjenica da su 80% riba i svi analizirani školjkaši iz Jadrana u sebi imali tragove mikro plastike.

Nadamo se i vjerujemo da će i druge lokalne i regionalne zajednice prepoznati važnost čistog okoliša i korištenja energije iz obnovljivih izvora za ljepšu i bolju budućnost.

Web:  BSEA

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side