21.02.2019 Podgorica

Opozicija u Skupštini pozvala građane na protest

Opozicija u Skupštini pozvala građane na protest Foto: PrtScn
Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista ocenili su danas u parlamentu da je namera opozicije da produbi nezadovoljstvo građana, dok su opozicioni poslanici pozvali gradajne da izađu na proteste u subotu.

Vanredna sednica, kojoj prisustvuje vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, održava se povodom afere Koverat, odnosno tvrdnji vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića da je finansirao Demokratsku partiju socijalista.Poslanici DPS-a tvrde da se radi o orkestriranoj kampanji određenih političkih subjekata, dela medija i NVO.

Navode i da je osnovni cilj opozicije produbljavanje nezadovoljstva građana, uz pokušaj da se nakon neuspeha u institucionalnom delovanju pređe na vaninstitucionalno. Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da će poslanici te stranke učestvovati u raspravi, iako smatraju da su predloženi zaključci politički pamflet.

Rakočević je kazao da "nesposobna opozicija ne zna drugi način da smijeni vlast sem rušenjem države i pokušajima njene destabilizacije". "DPS ne beži od odgovornosti za ono što se desilo. Pozivamo vas i sve ostale da poput DPS-a da poštujete institucije sistema", kazao je Rakočević. Poslanik Socijaldemokratske partije(SDP) Ranko Krivokapić kazao je da današnja sednica ne bi bila održana da nije građanskih protesta i uticaja EU.

"Da nije bilo protesta i EU, mi se danas ne bi sreli. Bolje je ukinuti parlament, nego mu zabraniti da priča", istakao je Krivokapić. On je poručio tužilaštvu da je u zarobljenoj državi najteže biti pravda. "Niste dužni jednom čoveku ili partiji, samo ustavu", kazao je Krivokapić.  Prema njegovim rečima, ne može biti selektivne pravde. "Ako vi ne uradite svoj posao, sledeći tužilac će doći sa strane.

Dajte pravdu ovom narodu, da ne bi evropska pravda bila teža", poručio je Krivokapić. Kako je kazao, svaka vlast koja "izviri" iz koverta ima samo jedan cilj – da pohara svoj narod. "Nije nam trebao insajder da se otkrije ono što se znalo", kazao je Krivokapić, dodajući da Crna Gora teško nazaduje, i da nije došla do toga da se izdigne iznad vlasti jednog čoveka.

Poslanik Goran Danilović pita šta treba javno da se prikaže pa da bi neko snosio odgovornost?

''Kovertu je podneo bivši gradonačelnik Podgorice, jedan od gradonačelnika pod istragom, generalni sektretar predsednika Crne Gore. Pa šta još treba da se desi? Poštovani gospodine Han, jesmo li vas obaveštavali da se 2016. radilo nezakonito i šta ste vi preduzeli? Da li je ovo problem Crne Gore ili i EU? Ili će se stvari promeniti ili će EU podržati da imamo prelaznu vladu ili smo mi dužni da bojkotujemo svake sledeće izbore. Ja ne želim da varam građane kako je ovde sve u redu. Ovo je samo jedno od uhvaćenih pisama, a šta je sa svim onim sakrivenim?", kazao je on.

U predloženim zaključcima se navodi da skupština zahteva od nadležnih državnih organa da, ceneći sistemske posledice optužbi u slučaju "Koverta", prioritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obaveste parlament.

"Skupština posebno poziva Tužilaštvo da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog dela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata", kaže se u opozicionim zaključcima.

Afera popularno nazvana "Koverta" otvorena je nakon što je javno objavljen snimak u kojem se vidi da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću uručio dve koverte - jednu sa 47.500 evra i drugu sa 50.000 evra.

Protiv Stijepovića, koji je sada savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog sumnje da je pomagao u pranju novca.

U međuvremenu je jedan od lokalnih funkcionera u Golubovcima potvrdio da mu je Stijepović dao 47.500 evra da podeli stranačkim aktivistima.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da je ostalih 50 hiljada "stavljeno u promet".

Kneževića Tužilaštvo sumnjiči da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je državu u nekoliko slučajeva oštetila za više stotina miliona evra. On je u bekstvu, kako sam tvrdi nalazi se u Londonu, i za njim je raspisana nacionalna poternica.

 

Vrhovnom tužiocu Stankoviću pozlilo u parlamentu

Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću pozlilo je tokom skupštinskog zasedanja.Kako saznaje Beta, Stanković ima problema sa povišenim pritiskom.

Stanković je jedini crnogorski funkcioner koji se odazvao pozivu da prisustvuje sjednici na kojoj se raspravlja o aferi "Koverta".

Vanredna sjednica, kojoj prisustvuje vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, održava se povodom afere Koverta, odnosno tvrdnji vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića da je finansirao Demokratsku partiju socijalista.

Afera popularno nazvana "Koverta" otvorena je nakon što je javno objavljen snimak u kojem se vidi da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću uručio dve koverte - jednu sa 47.500 evra i drugu sa 50.000 evra. Protiv Stijepovića, koji je sada savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog sumnje da je pomagao u pranju novca.

U međuvremenu je jedan od lokalnih funkcionera u Golubovcima potvrdio da mu je Stijepović dao 47.500 evra da podeli stranačkim aktivistima. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da je ostalih 50 hiljada "stavljeno u promet". Kneževića Tužilaštvo sumnjiči da je bio na čelo kriminalne organizacije koja je državu u nekoliko slučajeva oštetila za više stotina miliona evra. On je u bekstvu, kako sam tvrdi nalazi se u Londonu, i za njim je raspisana nacionalna poternica.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side