08.09.2018 Skoplje

Osnivači VMRO DPMNE pozvali građane Makedonije da glasaju za Dogovor sa Grčkom

Osnivači VMRO DPMNE pozvali građane Makedonije da glasaju za Dogovor sa Grčkom Foto: Pixabay
Osnivači VMRO DPMNE, predvođeni prvim predsednikom Ljubčom Georgievskim, pozvali su danas građane Makedonije da izađu na referendum o promeni imena države i zaokruže "za".

Kako su preneli lokalni mediji, oni ističu istorijsku važnost prihvatanja Dogovora sa Grčkom, posebno, kako kažu, u momentima kada se Makedonija nalazi na raskrsnici.

Prema osnivačima i grupi bivših funkcionera VMRO DPMNE, učestovovanje na referendumu i izjašnjavanje o pitanju: "Da li ste za ulazak u EU i NATO uz prihvatanje Dogovora sa Grčkom" na referendumu 30. septembra "direktno je i prirodno produženje" refereduma o nezavisnosti, pre tačno 27 godina.

"Time se konačno dovršava međunarodno etabliranje naše otadžbine, Republike Makedonije", ističu osnivači VMRO DPMNE.

Trenutno vođstvo opozicionog VMRO DPMNE, predvođeno Hristijanom Mickovskim, protivi se Dogovoru sa Grčkom, ali još nije izašlo sa stavom da li će pozvati članove da izađu na referendum 30. septembra ili da ga bojkotuju.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side