Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan mora biti prioritet nove Evropske komisije
17.04.2019 Ljubljana

Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan mora biti prioritet nove Evropske komisije

Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan mora biti prioritet nove Evropske komisije Foto: prtscr ytb
Proširenje EU na Zapadni Balkan mora postati prioritet nove Evropske komisije jer je to jedini način da se spreči rastuća pretnja prekrajanja granica po etničkom načelu i trajna destabilizacija regiona, upozorio je danas u Sarajevu slovenački predsednik Borut Pahor i najavio da će se njegova zemlja snažno zalagati za takav novi pristup.

Kao počasni gost Sarajevo biznis foruma, međunarodne poslovne konferencije koja je okupila gotovo 2.000 preoduzetnika, investitora i političara, Pahor je rekao da je došlo vreme da EU bitno promeni odnos prema jugoistoku kontinenta i redefiniše politiku proširenja koja, kako je kazao, "mora postati fleksibilnija".

"Ta politika treba da bude više politička, a manje tehnička", kazao je Pahor.

Kako prenosi Hina, on je priznao da u ovom trenutku o tome ne postoji konsenzus među državama-članicama Unije, ali je istakao da one koji su skeptični prema ubrzanom integrisanju Zapadnog Balkana treba neprestano suočavati s argumentima protiv takve suzdržane politike.

Pahor ne sumnja da će prioriret za novi saziv Evropske komisije, nakon majskih izbora za Evropski parlament, biti konsolidacija same Unije, ali kaže da bi odmah nakon toga na dnevnom redu morao da se nađe nastavak proširenja, pre svega na Zapadni Balkan, jer druge države poput Ukrajine na to u doglednoj budućnosti ne mogu računati.

"Fleksibilnija" politika proširenja, kako je opisuje Pahor, ne bi značila da se ne moraju ispuniti postavljeni standardi i usvojiti zajednička pravna tekovina, jer zbog toga i postoji postupak primanja, ali je sada vreme za Evropsku komisiju i za EU u celosti da Zapadni Balkan posmatraju kao geopolitičko pitanje, istakao je Pahor.

On je najavio da na predstojećem sammitu Brdo-Brioni procesa, koji će se održati u Tirani u maju, predložiti zajedničku deklaraciju kojom će pozvati Evropsku komisiju da usvoji upravo takav pristup i da to postane važno političko pitanje, čime bi se zagarantovala neka vrsta sigurnosti jugoistočnoj Europi.

"Ne bude li toga, odlaganje proširenja bi ugrozilo ceo proces i sigurnost u ovom delu Evrope", kazao je Pahor istakavši, međutim, da je na državama zapadnog Balkana da ubrzaju sprovođenje reformi i da pritom ne čekaju na EU.

Preostalo je ostale članice EU uveriti da razmišljaju na sličan način, rekao je Pahor, sugerišući kako je najjači argument taj da će u protivnome na Balkanu "izroniti stare nacionalističke političke sile" koje će pokušati da menjaju granice po etničkim načelima, što bi ugrozilo stabilnost tog dela Evrope.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side