23.06.2019 Zagreb

Pevač i bivši poslanik HDZ Miroslav Škoro najavio kandidaturu za predsednika Hrvatske

Pevač i bivši poslanik HDZ Miroslav Škoro najavio kandidaturu za predsednika Hrvatske Foto: print screen
Pevač i bivši poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Miroslav Škoro (57) objavio je jutros da će se kandidovati na izborima za predsednika Hrvatske krajem ove godine što bi, prema ocenama analitičara, te izbore moglo da učini jednim od najneizvesnijih.

On je u video poruci putem Fejsbuka rekao da želi da bude "narodni predsednik" i da će "samo narodu odgovarati".

"Hrvatska treba predsednika koji će biti oruđe naroda za odlučni preokret, Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsednika republike i zato sam odlučio da se kandidujem za predsednika. Srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenim daleko od očiju javnosti i volje birača", naveo je Škoro.

On je dodao da će njegov prvi potez, ukoliko bude izabran za predsednika, biti upućivanje inicijative parlamentu za promenu Ustava.

"Ne želim biti predsednik fikus već predsednik koji će imati dovoljno ovlašćenja za sprovođenje onih politika zbog kojih će me narod izabrati", dodao je Škoro.

Miroslav Škoro je pevač, kompozitor, aranžer i producent. Rođen je u Osijeku 1962, a na tamošnjem Ekonomskom fakultetu je diplomirao i doktorirao.

Od 1995. do 1997. bio je generalni konzul u Mađarskoj. Ovo mu nije prvi politički angažman. Na listi HDZ je 2007. izabran za poslanika u Saboru i tu funkciju je obavljao osam meseci. Člansku iskaznicu HDZ vratio je 2012, a uz pevanje se posvetio preduzetništvu.

Već neko vreme Škoro se u javnosti pominje kao mogući kandidat desnice koja je razočarana "mekom" politikom aktuelnog vođstva vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Ona je svoj prvi mandat osvojila kao kandidatkinja HDZ, uz podršku radikalnije desnice.

Analitičari smatraju da Škorova kandidatura predstojeće izbore može da učini neizvesnim, najviše zbog toga što ugrožava izglede aktuelne predsednice u mogućoj borbi za drugi mandat.

U javnosti se spekuliše da zbog novih okolnosti Grabar-Kitarović još nije donela odluku o kandidaturi, već je nedavno putem Fejsbuka saopštila da će to učiniti tek posle proslave Dana domovinske zahvalnosti koji se obeležava na godišnjicu akcije Oluja, 5. avgusta.

Kao razlog odlaganja odluke predsednica je navela da "želi da taj poseban dan za Hrvatsku ostavi van konteksta političke kampanje".

Deo medija je poslednjih dana spekulisao da u novim okolnostima Grabar-Kitarović razmišlja i o preuzimanju neke od važnih funkcija unutar EU.

Svoju kandidaturu dosad je zvanično istakao i bivši premijer i nekadašnji predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, koji računa na podršku stranaka levog centra i centra.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.06.2019, 11:51h Tiha voda (2)

    Dr. sc. Miroslav Škoro, dipl. oec., ing. građ. rođen je u Osijeku 1962. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku. Diplomirao je na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (ing. građ.).Dvije godine studirao je na Community College of Allegheny County, SAD, te tečno govori i piše na engleskom. Bio je polaznik prvog naraštaja Diplomatske akademije MVP-a RH, te je 1995.-1997. obnašao dužnost generalnog konzula RH u Pečuhu. Vodio je više vlastitih trgovačkih društava, a 2001.- 2006. bio je glavni direktor Croatia Recordsa. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje je 2017. obranio doktorsku disertaciju i postao doktor znanosti. Stručni suradnik je na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Od 2015. ozbiljnije se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, te je 2016. dobio i prvu vinarsku nagradu na Festivalu graševine u Kutjevu za graševinu. Od 1989. oženjen je s američkom pravnicom, s kojom ima dvoje djece. Bio je za saborski zastupnik 2008. Nakon par mjeseci vratio je mandat (rijetkost u HR i šire) te se ispisao iz HDZ zbog neslaganja sa politikom koju je provodio tada nedodirljivi premijer Sanader. To je tada javno rekao i objavio, doduše tiho i nenametljivo, kakav je inače. Bavi se i muzikom. Sam je na TV prije više godina rekao da mu supruga i djeca savjetuju da ne pjeva jer da ne zna pjevati. To mogu samo veliki i jednostavni ljudi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side