Plenković: Budžet EU najvažniji dosije hrvatskog predsedavanja
02.01.2020 Zagreb

Plenković: Budžet EU najvažniji dosije hrvatskog predsedavanja

Plenković: Budžet EU najvažniji dosije hrvatskog predsedavanja Foto: Beta/ AP
Budžet Evropske unije biće u političkom smislu najvažnija tema hrvatskog predsedavanja Savetom EU jer će se odraziti na sve politike evropske 27-rice, izjavio je danas premijer Andrej Plenković koji očekuje "odgovarajući kompromis" o tom pitanju.

Uz već poznate prioritete hrvatskog predsedavanja: "EU koja raste i razvija se", "EU koja povezuje" i "EU koja je sigurna i uticajna u svetu", premijer je u okviru na konferenciji za novinare izdvojio "konkretne, velike političke teme koje će pleniti veliku pažnju medija i zahtevati politički angažman Hrvatske i drugih članica", među kojima je evropski "Višegodišnji finansijski okvir" (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, prenela je agencija Hina.

Navodeći da je "u političkom smislu, VFO bez ikakve dileme najvažniji dosije" Hrvatske sledećih meseci", Plenković je istakao da je malo vremena jer se budžet EU mora doneti ove godine.

To znači usvajanje 45 zakonskih akata na temelju predloga Evropske komisije u saradnji s Evropskim savetim i Evropskim parlamentom.

VFO će se odraziti na sve politike Unije i na finansiranje poljoprivrede, razvoja sela, ribarstva i politike kohezije, tako i na nove izazove kao što su migracije, pitanje bezbednosti, klimatske promene, inovacije.

Po predlogu prethodne Evropske komisije Žan-Kloda Junkera iz maja 2018. godine, ukupan VFO bi trebalo da bude 1,114 odsto bruto-domaćeg dohotka 27 članica EU. Desetak najrazvijenijih članica koje su "neto uplatitelji", želi manji budžet, a ostali koji su "neto primaoci", žele i dalje sredstva za politiku kohezije i poljoprivredu, dok Evropski parlament traži da budžet bude veći od najavljenog i iznosi 1,3 odsto BDP.

Mora se naći kompromis, kazao je Plenković i dodao da će Hrvatska pomagati da se dođe do toga, tim pre što Hrvatska "ima jasan i snažan nacionalni interes da... u idućih sedam godina dobije sredstva koja će rešavati njene prioritete".

Hrvatska zato želi nastavak finansiranja politike kohezije, poljoprivredne politike i politike za razvoj sela, zatim za pitanja bezbednosti i sprečavanja nezakonite migracije, rekao je Plenković.

Plenković je na konferenciji za novinare takođe istakao da Zagreb ima spremnu i strategiju uvođenja evra kao službene valute u Hrvatskoj, uz proces ulaska u Evropski monetarni mehanizam ERM2.

"Želimo da taj plan dovršimo do kraja našeg predsjedavanja" što je 30. juna, i da se potom, tokom nemačkog predsedavanja "omogući odgovarajuća odluka na nivou Evrogrupe da Hrvatska postane deo ERM2, kao obaveznog koraka u procesu prihvatanja evra" kao domaće valute, kazao je Plenković.

Jedna od velikih političkih tema hrvatskog predsedavanja biće i sastanak na vrhu o Zapadnom Balkanu u maju, "na isključivu inicijativu Zagreba", u cilju, kako je rekao premijer, "ubrzavanja dinamike".

Želja Hrvatske je, istakao je Plenković, da se posle 20 godina od prvog, zagrebačkog sastanka koji je otvorio evropsku perspektivu država jugoistoka Europe, "ubrizga politička dinamika odnosa između tih država prema Evropskoj uniji".

"Nastojaćemo u našim konsultacijama pre sastanka na vrhu da se premosti i deblokira ono što nažalost nije odlučeno u oktobru na Savetu EU (samitu) i nađe se način kako da se otvore pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je Plenković, dodajući da je to "naš politički cilj u konsultacijama s Evropskom komisijom i državama članicama".

Politička tema koja će se na dnevnom redu naći već u januaru je Bregzit. Plenković očekuje "uređeni Bregzit" 31. januara, posle čega Hrvatska ima zadatak da, zajedno sa Savetom EU i Evropskom komisijom koordinira tokom februara predlog sveobuhvatnog pregovaračkog okvira za buduće ugovorne odnose EU i Velike Britanije.

"To je naš zadatak na koji smo već prionuli s (glavnim pregovaračem EU za Bregzit) Mišelom Barnijeom", rekao je Plenković.

"Predviđeno je da se o tim odnosima pregovara od 1. fenruara pa do kraja ove godine. Idealno je da mi damo svoj doprinos, a da se taj proces okonča za vreme predsedavanja Nemačke" u drugoj polovini ove godine, zaključio je premijer.

Tokom hrvatskog predsedavanja Unijom u Zagrebu će se održati 165 događaja i jedan samit, a još 45 događanja u ostalim gradovima Hrvatske, prenela je Hina.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side