20.09.2018 Zagreb

Plenković: Hrvatska može sama da nadzire granice, Fronteks da pomogne susedima

Plenković: Hrvatska može sama da nadzire granice, Fronteks da pomogne susedima Foto: Beta, AP
Hrvatskoj je važno da pojačane snage Evropske agencije za granice Fronteks budu raspoređene u susednim zemljama kako bi pomogle njihovim graničnim policijama i na prvim spoljnim granicama EU, to jest granicama Bugarske i Grčke, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka neformalnog samita EU u Salcburgu.

Čelnici 28 zemalja prvu su raspravu imali sinoć na radnoj večeri, a danas nastavljaju rad.

"Naglasak stavljamo na saradnju s nama susednim zemljama. Kada je reč o angažmanu Fronteksa mi želimo da te potencijalne snage budu na zakonit način, to jest uz sporazum o njihovom statusu, pojačanje za granične policije nama susednih zemalja. Dakle, jačati prvu spoljnu granicu EU, u Bugarskoj i Grčkoj, pa onda i granice ovih zemalja koje su između Hrvatske, Bugarske i Grčke kako bi se na taj način sprečio migracijski pritisak na Hrvatsku", rekao je Plenković po dolasku na samit, prenela je Hina.

Plenković je sinoć po dolasku u Salcburg rekao da je hrvatska policija sposobna sama da nadzire granicu i da joj ne treba dodatna pomoć Fronteksa.

On je danas ;naglasio da Hrvatska ima najdužu spoljnu granicu EU, ;1.351 kilometar, što je duže nego granica između Finske i Rusije.

"S te strane svi vide pozitivnu ulogu i odgovornost Hrvatske koja sa šest i po hiljada policajaca čuva svoju granicu i sprečava nezakonite migracije", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je tokom radne večere dosta čelnika zemalja članica EU ukazalo na potrebu da susedne zemlje na jugoistoku Evrope postupno harmonizuju svoje vizne sisteme s evropskim kako bi se na taj način sprečio dolazak ilegalnih migranata direktno avionima, bez povratnih karata.

Već duže vreme u EU se ističe problem vizne liberalizacije između Srbije i Irana, što omogućava da potencijalni migranti dođu direktno avionom u Beograd i onda nastave put prema EU.

Plenković je rekao da je migrantska kriza čiji je vrhunac bio 2015. godine imala velike političke posledice na arhitekturu zbivanja na nacionalnom i evropskom nivou kao nijedan događaj pre toga.

"Zato je ta tema od ;presudne važnosti ;za EU. Radimo na rešenju, budžetskim merama, sveobuhvatnom pristupu, rešavanju ;krize na izvoru, razvojnoj ;politici. Nije uzalud Hrvatska dala 600.000 evra za Afriku, što je s obzirom na našu veličinu više od nekih razvijenih zemalja. Ali, na izvorištu treba rešavati probleme i mi ćemo tu pomoći, kao što to radimo i sa šest miliona evra za Tursku", rekao je Plenković.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side