21.11.2019 Zagreb

Plenković ponovio da je evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsedanja EU

Plenković ponovio da je evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsedanja EU Foto: Beta / Darko Vojinović
Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ponovio je danas u Zagrebu da je jedan od priroiteta hrvatskog predsedanja EU, koje počinje 1. januara, evropska perspektiva država regiona.

"Za zemlje zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive na osnovu zasluga. Naši susedi u jugoistočnoj Evropi jedan su od prioriteta hrvatskog predsedanja”, rekao je Plenković na završetku dvodnevnog kongresa Evropske narodne partije (EPP) u zagrebačkoj Areni.

On je podsetio da će u vreme hrvatskog predsedanja, u maju iduće godine u Zagrebu biti održan sastanak na vrhu EU i zapadnog Balkana.

Plenković je ponovo izrazio žaljenje što je u oktobru grupa država na čelu s Francuskom blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Nakon što je u sredu za novog predsednika EPP izabran odlazeći predsednik Evropskog saveta, Poljak Donald Tusk, danas je na kraju kongresa izabran glavni sekretar te konzervativne evropske političke grupacije i to ponovo Antonio Lopez-Isturiz.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side