08.05.2019 Zagreb

Predsednica Hrvatske posetila Blajburg, Macelj i Hudu jamu

Predsednica Hrvatske posetila Blajburg, Macelj i Hudu jamu Foto: PrtScn
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posetila je danas Macelj, Blajburg i Hudu jamu, položila cveće i zapalila sveće za žrtve ubijene od pripadnika Jugoslovenske armije posle završetka Drugog svetskog rata, saopštila je njena pres služba.

"Masovnim ubistvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i dece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmerno najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga", navodi se u saopštenju.

Uz to se dodaje da "ta i druga mesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena su današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdeti nad neponovljivom vrednošću svakog ljudskog života, promovisati duh hrvatskog zajedništva i jačati demokratiju, kao jemstva slobode i mira".

Inače, na Blajburškom polju u Austriji se već godinama, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, održava komemoracija u spomen na stradanje kvisliških, uglavnom ustaških vojnika, među kojima je bilo i civila, koji su 1945. hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

Ove godine skup u organizaciji Počasnog blajburškog voda održava se 18. maja, ali je koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise zbog toga što je ta misa "politički instrumentalizovana" i predstavlja "deo političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije".

To znači da misu ne mogu da vode biskupi, koji su je u pravilu održavali.

U Austriji se od prošle godine izrazito kritički govori o komemoraciji na Blajburgu gde su godinama unazad bila vidljiva ustaška obeležja.

Tu temu su posebno istakli neki austrijski poslanici u Evropskom parlamentu, pa su još prošle godine organizatorima stigla upozorenja da se neće tolerisati ustaški simboli na Blajburgu, već samo zvanične hrvatske zastave.

U martu je u Austriji na snagu stupio i zakon koji zabranjuju ustaške simbole, pa su organizatori poslednjih dana upozoravali one koji planiraju da dođu na komemoraciju da se striktno pridržavaju austrijskih zakona, jer bi u protivnom policija mogla da prekine skup.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side