Predsednica i premijer Hrvatske čestitali Dan pobede i godišnjicu Oluje
04.08.2019 Zagreb

Predsednica i premijer Hrvatske čestitali Dan pobede i godišnjicu Oluje

Predsednica i premijer Hrvatske čestitali Dan pobede i godišnjicu Oluje Foto: Beta / AP
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je danas hrvatskim državljanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. godišnjicu vojno-policijske operacije "Oluja" i pozvala na neumornost u rodoljublju.

Grabar-Kitarović je navela da je Hrvatska pobedom u operaciji "Oluja" iz 1995. godine "dosanjala svoj istorijski san slobodne i nezavisne Hrvatske i postala punopravni član međunarodne zajednice", prenosi Hina.

"Budimo uvek neumorni u rodoljublju! Izgrađujmo našu lepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvu su sanjali prethodni naraštaji i kakvu su želeli naši branitelji", napisala je hrvatska predsednica.

U čestitki povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je 5. avgusta 1995. "veličanstvena vojno-policijska operacija Oluja donela slobodu i mir" Hrvatskoj, pošto je tada "u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćen najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija".

"Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umeće zapovednika hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći deo okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine", napisao je Plenković.

On je naveo da je tadašnje hrvatsko vođstvo "zahvaljujući Oluji i uz pomoć Ujedinjenih nacija osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i celog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena celovitost hrvatske državne teritorije".

"Danas se u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskoj uniji, s ponosom i posebnim pijetetom prisećamo svakog života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske", dodao je predsednik Vlade Hrvatske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side