Premijer Albanije: Komunikacija u regionu važan uslov evrointegracije
21.02.2020 Tirana

Premijer Albanije: Komunikacija u regionu važan uslov evrointegracije

Premijer Albanije: Komunikacija u regionu važan uslov evrointegracije Foto: PrtScn
Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Tirani da je kapacitet zemalja u regionu da uspešno komuniciraju važan uslov za evrointegracije Zapadnog Balkana.

"Evropska integracija zasnovana je na zaslugama svake zemlje. Međutim, koncepcija koja je sada uvedena novom metodologijom znači da će EU gledati i kako mi funkcionišemo jedni s drugima, da li imamo kapaciteta da uspešno komuniciramo. Ako u tome uspemo, EU će nas više poštovati i biće otvorenija da nas prigrli", rekao je Rama u Tirani na početku prvog sastanka grupe rukovodilaca "akceleratora za konkurentnost i inovacije na Zapadnom Balkanu".

Naveo jr da se novi mediji u regionu posmatraju negativno, ali mladima koji ih koriste, potrebna je ;platforma da bi im se pomoglo da rade i razvijaju ideje.

"Ovo je dobra prilika da se uspostavi centar koordinacije cele ove mreže usmerena ka strukturalnim reformama koje su potrebne u našim institucijama, kako bi ovakvi proizvodi mogli da zažive", rekao je albanski premijer.

Dodao je da su sukobi iz prošlosti "otmičar naše sadašnjosti i budućnosti i došao je trenutak da slavimo promenu, a meni je čast da budem njen deo".

"Lakše je to reći, nego sprovesti u delo sa izazovima, preprekama i duhovima prošlosti u obliku političara. Bez obzira na to, opredeljeni smo da idemo dalje, to dugujemo našoj deci. Tako će ovaj region biti bolje povezan sa EU i sa zapadnim svetom", rekao je Rama.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Svetski ekonomski forum (WEF) predstavljaju danas u Tirani platformu za saradnju privatnog i javnog sektora, nazvanu "akcelerator za konkurentnost i inovacije na Zapadnom Balkanu".

Na sastanku grupe rukovodilaca koji je počeo, biće dogovoren razvoj "akceleratora", utvrđeni prioriteti za razvoj akcionog plana, biće formalizovano osnivanje grupe rukovodilaca i uloga regionalnog koordinatora. Učesnici će odrediti i osnovne aktivnosti za 2020. godinu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side