Protest novinara u Sarajevu
30.09.2019 Sarajevo

Protest novinara u Sarajevu

Protest novinara u Sarajevu Foto: pixaby
U Sarajevu je danas održan mirni protest novinara koji traže izmene zakona kako bi novinari dobili status službenih lica, a napadi na njih se tretirali kao krivično delo.

Povod za okupljanje novinara ispred sedišta fudbalskog kluba Sarajevo bio je nedavni napad navijača tog kluba na novinare i zaposlene portala Radio Sarajevo.

Generalni sekretar Društva novinara Fedžad Forto izjavio je da je zastrašujuća činjenica da je 50 ozbiljnih napada na novinare zastarelo.

Faruk Vele, urednik portala Radio Sarajevo, izjavio je da su se novinari danas okupili da bi dali podršku svim kolegama koji su pretrpeli određenu vrstu pritiska ili napada.

"Ovo je podrška za koleginicu Gordanu Katanu, Melihu Smajkić, Vladimira Kovačevića i za sve kolege koji su proteklih godina napadani. Veoma teško je biti novinar u BiH i svakog dana je sve teže raditi ovaj posao. Želimo da kažemo, državo, zaštiti nas, mi imamo pravo na rad i na slobodu", rekao je Vele.

Podršku novinarima u njihovoj borbi za slobodan rad danas su pružili političari Senad Šepić, predsednik stranke Nezavisni blok, i Saša Magazinović, poslanik SDP-a u državnom parlamentu.

Nakon okupljanja ispred sedišta FK Sarajevo grupa novinara se uputila pred zgradu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a potom i pred državni parlament.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side