17.07.2017 | 08:50h ► 16:20h Podgorica

Zbog požara na Luštici evakuisano stotinak turista i meštana

Zbog požara na Luštici evakuisano stotinak turista i meštana Foto: freeimages.com
Vatrogasci se i dalje bore s vatrenom stihijom na poluostrvu Luštica odakle je jutros zbog velikog požara evakuisano 100 turista-kampera, saopštio je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP).

Evakusiani su turisti iz Ponte Vesla na Luštici, navode u MUP-u, dok mediji izveštavaju da je na poluostrvu oštećeno nekoliko kuća i da su evakuisani i meštani Begovića.

Vatra je zahvatila veliku površnu Luštice, a vatreni jezici nošeni jakim vetrom dostižu i do 30 metara visine.

Požar na rtu Veslo (Ponte Veslo) izbio je jutros oko tri sata, a gori i u mestu Bigova u blizini poluostrva, gde vatrogasci pokušavaju da sačuvaju kuće, potvrđeno u MUP-u.

Evakuisano stanovništvo s Luštice privremeno je smešteno u Herceg Novom, dok su na terenu vatrogasci, Vojska Crne Gore, plovna jedinica policije i meštani.

Lokalne službe zaštite apeluju na građane da pomognu u gašenju požara.

Avioni zbog jakog vetra ne učestvuju u gašenju požara.

Nekoliko je aktivnih požara i u Podgorici, u opštinama Cetinje i Danilovgrad, dok su oni kod Nikšića i u Sutomoru lokalizovani, naveli su iz policije.

Tokom noći u Podgorici je izgoreo magacin s robom, a šteta se procenjuje na oko dva miliona evra.

 

Predsednici Tivta, Kotora i Herceg Novog apeluju za pomoc regiona u gašenju požara

Predsednici opština Tivat, Kotor i Herceg Novi zvanično su danas od Vlade Crne Gore zatražili da potraži pomoć avijacije zemalja okruženja u gašenju velikog požara koji ugrožava stanovništvo i kuće na poluostrvu Luštica.

Požar na Luštici nošen jakim vetrom razbuktao se tokom noći i širi se poluostrvom. Rano jutros je evakuisano 100 turista s rta Veslo (Ponte Veslo), potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), dok lokalni mediji navode da je iz ugroženog mesta Begovići evakusano 15 starijih meštana.

Požar je zahvatio četinare, bliži se kućama, a plamenovi dostižu visinu i do 30 metara.

"Vatra nas je opkolila i približavala se sa svih strana. Bilo je strašno. Prošli smo kroz pakao", kazala je Televiziji Crne Gore jedna od evakuisanih turistkinja.

Predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat , Stevan Katić, Vladimir Jokić i Snežana Matijević, ocenili su da je stanje s požarima koja zahvataju teritorije te tri opštine, "alarmantno" i apelovali na Vladu Crne Gore da traži pomoć avijacije i susednih država.

"S obzirom na alarmantno stanje, smatramo da je neophodno što pre angažovati avijaciju u gašenju požara i molimo Vas da hitno preduzmete dodatne mere i zatražite pomoć službi iz zemalja u regionu: Hrvatske, BIH, Srbije", navodi se u dopisu.

Dromaderi MUP-a Crne Gore ne učestvuju u gašenju vatre zboj jakog vjetra.

Na terenu su vatrogasci iz čitave Crne Gore, vojska, dobrovoljci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side