23.10.2018 Zagreb

Sanader na ponovljenom suđenju: Ne osećam se krivim

Sanader na ponovljenom suđenju: Ne osećam se krivim Foto: Beta / HINA / Denis Ceric
Bivši premijer i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader danas je na početku ponovljenog suđenja u Zagrebu ponovo odbacio optužbe da je od direktora MOL Žolta Hernadija primio deset miliona evra mita da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

"Ne osećam se krivim", rekao je Sanader na početku suđenja u zagrebačkom Županijskom sudu koje vodi sutkinja Maja Štampar Stipić.

Reč je o ponovljenom postupku protiv Sanadera kojim je sada obuhvaćen i šef MOL-a Žolt Hernadi. Njemu se, međutim, sudi u odsustvu, jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Zbog primanja mita od šefa MOL-a Sanader je već bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Na prvom suđenju, tokom kojeg mu se u objedinjenom postupku sudilo u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL, pravosnažno je osuđen na ukupno osam i po godina zatvora.

Tu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje, a slučajevi Hipo i Ina-MOL su u međuvremenu razdvojeni.

Uz primanje mita, optužnica tereti Sanadera da je s Hernadijem dogovorio i izdvajanje nerentabilnog dela plinskog poslovanja iz Ine.

Sanaderova odbrana danas na početku suđenja nije iznenela uvodni govor, dok je Hernadijeva odbrana rekla da se ne mogu izjasniti jer nisu dobili uputstva svog branjenika. Hernadijeva odbrana smatra da rasprava nije trebalo da počne dok Vrhovni sud ne odluči o njihovom zahtevu da se deo dokumenata prevede na mađarski.

Protiv Sanadera se u Hrvatskoj već godinama vode sudski postupci, ali ni u jednom još nema pravosnažne presude.

Nekada najmoćniji hrvatski političar juče je na sudu u Zagrebu u ponovljenom postupku prvostepeno osuđen za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka na dve i po godine zatvora. Na istom sudu istovremeno je provostepeno oslobođen optužbe za korupciju u slučaju prodaje jeftine struje na štetu Hrvatske elektroprivrede, poznatom kao "HEP-Dioki".

Tužiteljka Marija Vučko izjavila je novinarima da misli da je Sanader već odslužio kaznu na koju je prvostepeno osuđen u ponovljenom postupku, jer je zbog tog slučaja već ranije bio u zatvoru.

Sanader ima još jednu prvostepenu presudu i to u slučaju "Planinska". On je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković iz HDZ. 

Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna (2, 3 miliona evra) "provizije" pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja, na štetu države, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i tada vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

U toku je ponovljeno suđenje u slučaju Fimi-media u kojem se Sanader i ostali osumnjičeni terete da su preko marketinške agencije po kojoj je afera i dobila ime, izvlačili novac iz državnih institucija i firmi za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera. 

U tom najvećem antikorupcijskom postupku u Hrvatskoj Sanader je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, a njegova bivša stranka visokom novčanom kaznom. Krivim su bili proglašeni i ostali optuženi u tom slučaju, koji su uglavnom tokom postupka tvrdili da su radili po nalogu bivšeg premijera.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom su protiv njega otvorene brojne istrage zbog korupcije. Uoči skidanja poslaničkog imuniteta koji je aktivirao kada se počelo govoriti da se protiv njega vode istrage, pobegao je u Austriju gde je dan kasnije, 10. decembra 2010. uhapšen po međunarodnoj poternici koju je raspisala Hrvatska. Iz Austrije je izručen Hrvatskoj sredinom 2011.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side