20.02.2019 Skoplje

Skopsko tužilaštvo utvrdilo da Zaev i Dimitrov nisu veleizdajnici

Skopsko tužilaštvo utvrdilo da Zaev i Dimitrov nisu veleizdajnici Foto: Beta/AP/Dragan Perkovksi
Tužilaštvo u Skoplju danas je objavilo da je odbacilo krivičnu prijavu nevladine organizacije Svetski makedonski kongres protiv premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i šefa diplomatije Nikole Dimitrova za veleizdaju.

Ta nacionalna makedonska organizacija Todora Petrova, koji se prpedstavlja i kao zastupnik dijaspore, 14. septembra prošle godine podnela je krivičnu prijavu protiv Zaeva i Dimitrova u kojoj navodi da su sklapanjem Prespanskog dogovora, pored veleizdaje, počinili niz drugih krivičnih dela, među kojima i izlaganje podsmehu makedonskog naroda i samovolju.

Prema toj prijavi, premijer i šef diplomatije su, sklapanjem dogovora sa Grčkom kojim je promenjeno ime države u Severna Makedonija, "postupili suprotno ustavnoj obavezi da štite ustavni poredak i suverenitet, a promenom identiteta nacije su ugrozili nezavisnost države i doveli je u položaj potčinjenosti, ili zavisnosti od strane države".

U obrazloženuju odluke da odbaci krvičnu prijavu Svetskog makedonskog kongresa, skopsko tužilaštvo navodi da je utvrdilo da pregovorima sa Grčkom i sklapanju Dogovora "nema elemenata krivičnih dela navedenih u prijavi".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side