Stoltenberg: Članstvo Severne Makedonije u NATO korak ka stabilnosti regiona i Evrope
02.04.2020 Brisel

Stoltenberg: Članstvo Severne Makedonije u NATO korak ka stabilnosti regiona i Evrope

Stoltenberg: Članstvo Severne Makedonije u NATO korak ka stabilnosti regiona i Evrope Foto: Pixabay
Generalni sekretar Atlantskog saveza Jens Stoltenberg je danas ocenio da je "ulazak Severne Makedonije u članstvo NATO još jedan važan korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana i cele Evrope".

Stoltenberg je to izjavio u Briselu po završetku video zasedanja ministara inostranih poslova NATO, na kojem je prvi put učestvovao Nikola Dimitrov, šef diplomatije Severne Makedonije koja je zvanično postala članica Atlantskog saveza 27.marta.

Stoltenberg je uvećanje NATO na 30 članica povezao s naporima da se suzbije pandemija korona virusa, rekavši da "to pokazuje da u neizvesnim vremenima moramo pokazati našu snagu i ojačati multilateralne institucije, globalni izazovi zahtevaju globalna rešenja".

Stoltenberg je u članku u makedonskim medijima izneo mišljenje da "Severna Makedonija već ima koristi od evro-atlantske integracije", istakavši da pozdravlja odluku Evropske unije da pokrene pregovore sa Skopljem i Tiranom, uz opasku da su se "inostrana ulaganja u Severnu Makedoniju znatno uvećala otkako je ova zemlja pozvana da uđe u članstvo NATO".

Ministri NATO su danas u zajedničkoj izjavi izrazili rešenost da pomognu svojim članicama i drugim zemljama u bitki protiv epidemije korona virusa, uključujući isporuku medicinske opreme i prenoseći im medicinska, naučna i tehnološka znanja.

Oni su dodali da NATO u tome sarađuje sa UN, Svetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskom unijom.

Stoltenberg je predočio da je za NATO od ključne važnosti da se "ova zdravstvena kriza ne pretvori u krizu bezbednosti", dodavši da je snaga NATO netaknuta, uključujući snažnije mere rasporeda i jačanja trupa na istoku Evrope.

On je naveo i da će NATO produbiti partnerstvo sa Ukrajinom i Gruzijom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side