23.09.2018 Skoplje

Stoltenberg Makedoncima: Čekamo vas u NATO

Stoltenberg Makedoncima: Čekamo vas u NATO Foto: prtscr ytb
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u video-poruci građanima Makedonije istakao da su vrata NATO otvorena za Makedoniju, ali da li će kroz njih proći, mogu da odluče samo oni na referendumu u iduću nedelju, 30. septembra.

"Sada je vreme da vaši glasovi budu saslušani. Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO su otvorena, ali samo građani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas!", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da istorijski dogovor vlada Makedonije i Grčke o rešavanje spora oko naziva otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u međunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.

"Članstvo u NATO će vama i vašoj deci dati sigurnost koja dolazi kada ste deo najuspešnije svetske alijanse i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama", rekao je Stoltenberg.

Građani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predviđena promena od "Makedonija" u "Severna Makedonija", uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u "Severna Makedonija", uslov su za integraciju te zemlje u EU i NATO.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side