18.12.2017 | 12:54h ► 18:13h Tirana

Sukob policije i pristalica opozicije u Albaniji

Sukob policije i pristalica opozicije u Albaniji Foto: Beta, AP
Albanska policija sukobila se danas sa pristalicama opozicije koji su pokušali da na silu u uđu u parlament i prekinu sednicu.

Smatrajući današnje glasanje za imenovanje privremenog javnog tužioca proceduralno neispravnim, 3.000 demonstranata se sa zastavama SAD i EU okupilo ispred zgrade Parlamenta.

Policija je uspela da zaustavi demonstrante koji su ih gađali dimnim bombama. Mediji su javili da je pritom povređeno nekoliko osoba.

Poslanici opozicije bacali su dimne bombe u zgradi Parlamenta, ali je vladajuća većina uspela da održi sednicu i izabere Artu Marku za vršioca dužnosti javnog tužioca sa 69 glasova Socijalističke partije, posle čega je, u oblaku dima, Marku podneo zakletvu.

"Ovo je početak narodnog ustanka" - rekao je vođa najveće opozicione stranke, Demokratske partije, Lulzim Baša i za januar najavio demonstracije i "političke mere u Parlamentu".

Vlasti u Tirani su za imenovanje vršioca dužnosti javnog tužioca imale podršku EU i SAD koji pomažu u sprovođenju pravosudnih reformi koje su uslov da Albanija, kandidat za prijem u EU od 2014, sledeće godine počne pregovore s Briselom čemu se nada.

Ambasada SAD u Tirani je osudila današnje nerede i u saopštenju ukazala da je "otišao javni tužilac koji je odbijao da goni političare", da "narod Albanije nestrpljivo očekuje pravdu, a političari se plaše".

Premijer i šef vladajuće Socijalističlke stranke Edi Rama je, pred odlazak za Brisel na večeru lidera zemalja Balkana s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, kritikovao opoziciju zbog današnjeg protesta kojim "kvari sliku o Albaniji i to baš kada očekujemo pokretanje pregovora o prijemu u EU".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side