14.03.2018 | 17:45h ► 21:02h Skoplje

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet Foto: Beta / AP
Poslanik VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski danas je nasrnuo na predsednika Sobranja Talata Džaferija kada je pokušao da stavi na glasanje Zakon o jezicima uprkos protivljenu te opozicione paprtije.

Kada je Džeferi nameravao da ponovno stavi na glasanje Zakon o upotrebi jezika, poslanici VMRO DPMNE su izašli pred mesto gde sedi predsednik parlamenta, te je Gruevski da bi sprečio Džaferija da vodi sednicu počeo da udara po zvoncetu i da mu rastura dokumente, i prosuo čašu vode u pravcu Džaferija.

Pošto Džaferi nije prihvati zahtev VMRO DPMNE i zakon vrati na raspravu, Gruevski se popeo iza mesta gde sedi predsednik, stao mu iza leđa i isključio mikrofon.

Kada Džaferi je prekinuo sednicu na 15 minuta i krenuo da izađe, Gruevski mu je preprečio put i uneo mu se u lice, te je intervenisalo obezbeđenje, razdvojivši ih.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE se protivi ponovnom glasanju za zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika u obliku u kojem ga je usvojila vladajuća većina. Taj zakon je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov 17. januara odbio da potpiše, osporavajući ustavnost, a poslanici VMRO DPMNE su potom podneli više od 35.000 amadmana.

Posle petnaestominutne pauze, poslanička većina je sa 64 glasa po drugi put izlglasala Zakon o jezicima, uz protivljenje poslanika VMRO DPMNE koji su ponovo opkolili predsednika parlamenta.

Opoziciona partija je optužila vladajuću većinu da donosi zakon na silu, kršeći Poslovnik Sobranja.

Dok je Džaferi tražio da se glasanje ponovi dizanjem ruke i opet prebroji, Gruevski ga je vukao za ruku, ali bez efekta.

 

VMRO DPMNE najavio krivičnu prijavu protiv predsednika Sobranja Makedonije

Foto: Beta / AP

Opozicioni VMRO DPMNE optužio je večeras predsednika Sobranja Makedonije Talata Džaferija za flagrantno kršenje Ustava i zakona i najavio da će protiv njega podneti krivičnu prijavu.

To je usledilo nakon što je Sobranje Makedonije usvojilo Zakon o upotrebi jezika kojim se albanski, uz makedonski, proglašava zvaničnim jezikom, bez stavljanja na dnevni red amandmana koji je podneo VMRO.

Predsdednik VMRO Hristijan Mickoski je na vanrednoj konferneciji za novinare rekao da će najveća opoziciona stranka podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o jezicima.

"Ovaj haos neće trajati večno, zločinci će odgovarati za svoja zlodela kad tad", rekao je Mickoski, ističući da VMRO "ostaje na bedemu državnih interesa".

Taj zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika, po drugi put je u poroceduri, jer je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše prvi put.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side