18.06.2019 Vašington

Tramp produžio važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom

Tramp produžio važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom Foto: Beta, AP
Predsednik SAD Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

Tramp je obavestio Kongres SAD da pretnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopštila je danas Bela kuća.

"Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Severnoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena", navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp.

U Trampovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su "činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima" i da "i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD".

"Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i posle 26. juna 2019. godine", naveo je Tramp.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao Džordž Buš Mlađi, 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi sa opstrukcijom primene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side