Tusk i Plenković za obnovu jedinstva EU oko proširenja
19.11.2019 Zagreb

Tusk i Plenković za obnovu jedinstva EU oko proširenja

Tusk i Plenković za obnovu jedinstva EU oko proširenja Foto: Beta / AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Zagrebu da treba učiniti sve da se ponovo ostvari jedinstvo EU oko proširenja.

"Nedonošenje odluke o Severnoj Makedoniji i Albaniji veliko je razočarenje, ali neću prestati da budem optimista", rekao je Tusk novinarima posle susreta s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkoviće, prenela je agencija Hina.

On je naglasio da "treba učiniti sve da se ponovno ostvari jedinstvo Unije oko proširenja".

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Hrvatska želi da odblokira situaciju vezanu uz Severnu Makedoniju i Albaniju. On je ocenio da bi za te zemlje, ali i za stabilnost celog regiona bilo dobro da pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom počnu.

"Naša je pozicija od početka vrlo jasna- bilo bi dobro za stabilnost celog regiona i perspektivu tih država da pregovori krenu", rekao je Plenković i najavio da će to biti tema susreta na vrhu maju iduće godine u Zagrebu, tokom hrvatskog predsedanja EU.

On je rekao da je s Tuskom razgovarao o o prioritetima hrvatskog predsedavanja EU i sastanku na vrhu u Zagrebu u maju 2020, procesu pristupanja Hrvatske u Šengensko područje i evropodručje, pregovorima o evropskom budžetu i proširenju EU.

Tusk boravi u Zagrebu u okviru izbornog kongresa Evropske narodne partije (EPP) koji se 20. i 21. novembra održava u zagrebačkoj Areni.

Očekuje se da će Tusk, koji uskoro odlazi s čelne pozicije u Evropskom savetu, biti izabran za novog predsednika EPP budući da je jedini kandidat.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side