21.01.2018 Banja Luka

U Banjaluci otvoren Konfučijev institut

U Banjaluci otvoren Konfučijev institut Foto: Beta, Ministarstvo odbrane - Jovo Mamula
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamenik gradonačelnika Tjenđina Džao Haišan otvorili su danas pri Univerzitetu u Banjaluci Konfučijev institut.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je to važan događaj za Republiku Srpsku, dodavši da je otvaranje Konfučijevog instituta dokaz prijateljstva i uspešne saradnje Republike Srpske i Kine.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da se Republika Srpska i ovaj univerzitet pridružuju zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata.

Tokom sastanka sa Haisanom razgovarano je i o saradnji RS i Tjenđina, a Dodik je istakao da je saradnja RS i Kine na izuzetno visokom nivou, posebno u oblastima energetike i infrastrukture, te da se proširuje na kulturnom i obrazovnom planu.

Sastanku su prisustvovale i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasadorka Kine u BiH Čen Bo.

Na Konfučijevom institutu, koji je danas otvoren pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, studenti će moći da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima biće obezbeđena posete Kini, gde će imati priliku za usavršavanje.

Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side