U Hrvatskoj 96 novoobolelih, u poslednja tri dana nema umrlih
01.04.2020 Beograd

U Hrvatskoj 96 novoobolelih, u poslednja tri dana nema umrlih

U Hrvatskoj 96 novoobolelih, u poslednja tri dana nema umrlih Foto: Beta/Hina/Damir Senčar
U Hrvatskoj je danas potvrđeno 96 novoobolelih od koronavirusa, pa je sada ukupno 963, oporavilo se 73 i nema novih umrlih u poslednja tri dana, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.


Na respiratoru se nalaze 34 pacijenta, dva više nego juče, a jedan je dodatno na ECMO uređaju.

Prosečna starost obolelih je 48 godina, a više je muškaraca nego žena.

Ukupno je testirano 7.680 ljudi od kojih je 12,5 odsto pozitivno na koronavirus.

U Hrvatskoj je od početka pandemije umrlo šest osoba.

"Imamo 1,5 umrlih na milion stanovnika. U Italiji je 192, u Španiji 175, a u Švedskoj 18 umrlih na milion stanovnika", rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

On je istakao da se Hrvatska zasad dobro drži, ali i pozvao građane da se ne opuste i da i dalje budu odgovorni i kod kuće.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da je među obolelima 53 lekara, deset stomatologa, šest apotekara i 44 medicinske setre i tehničara.

U samoizolaciji je više od 21.000 građana od kojih 1.446 zdravstvenih radnika.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić navela je da među obolelima ima i dece, ali da zasad sva imaju blage simptome bolesti.

Hrvatska je među prvim državama regiona uvela stroge mere u borbi protiv širenja koronavirusa.

Zabranjeno je napuštanje mesta prebivališta, odnosno to je moguće samo uz posebnu dozvolu, ali nema ograničenja kretanja u mestu prebivališta.

Među prvim merama koje su donete su one kojima su zabranjena javna okupljanja i sportski događaji, obustavljen rad ugostiteljskim objektima i prodavnicama osim prehrambenim i apotekama, uz još neke izuzetke, a zatvoreni su između ostalih i frizerski i kozmetički saloni.

Takođe je obustavljen rad sportskih i rekreacionih centara, kao i verska okupljanja.

Širom zemlje zatvorena su dečja igrališta, uključujući sva vrtićka i školska igrališta i dvorišta, a zabranjeno je i okupljanje na javnim površinama.

Takođe su zatvorene i pijace.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prelaza, ali je omogućen povratak hrvatskih državljana s tim da oni moraju u obaveznu dvonedeljnu samoizolaciju.

Nacionalna aviokompanija i dalje obavlja međunarodni saobraćaj, ali su letovi svedeni samo na one iz Zagreba u London, Frankfurt, Amsterdam i Brisel.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side