16.03.2019 Zagreb

U Hrvatskoj protesti protiv nasilja u porodici

U više hrvatskih gradova danas su održani protesti protiv nasilja u porodici koji su organizovani putem Fejsbuka, a u Zagrebu je na protest došao i premijer Andrej Plenković.Skup pod nazivom "#Spasi me" organizovan je na inicijativu glumice i scenaristkinje Jelene Veljače, koja je putem Fejsubuka osnovala istoimenu grupu.

Povod za to bio je strašan zločin na Pagu gde je krajem februara muškarac s prvog sprata porodične kuće bacio svoje četvoro maloletne dece. 

Protest na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava okupio je nekoliko hiljada građana, a cilj mu je bilo iskazivanje solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja, kao i zahtev državi da ih snažnije zaštiti.

Okupljeni su nosili brojne transprente, među kojima su se isticali "Nasilje nije porodična stvar", "Zločin, a ne prekršaj", "Žrtva nikad nije kriva", "Nulta stopa tolerancije" i "Svi smo odgovorni".

Mnogi su nosili i majice s natpisima "Spasi me".

Glumica Jelena Veljača najavila je da će predstavnici inicijative u ponedeljak predati zahteve Vladi i da će tražiti susret s premijerom. Među ostalim, traži se jača zaštita žrtava, kao i da se porodično nasilje tretira kao krivično delo, a ne kao prekršaj.

Na protestu je istaknuto da postoji porast nasilja u porodici. 

Prema izveštaju ombudsmana za ravnopravnost polova za 2017, žene su i dalje u velikoj većini žrtve nasilja u porodici. Takođe, u proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, što čini 47 odsto svih ubistava. U 70 odsto slučajeva, počinitelji su ženama bliske osobe, a u više od 50 odsto njihovi intimni partneri.

Na zagrebački protest došao je premijer Andrej Plenković koji je novinarima rekao da je došao kao građanin da bi se solidarisao sa žrtvama porodičnog nasilja. On je najavio da će u ponedeljak primiti predstavnike građanske inicijative.

"Jako je dobro da spontane građanske inicijative senzibiliziraju hrvatsko društvo i hrvatsku javnost za jedan grozan fenomen nasilja nad ženama, decom i nasilja u porodici", rekao je premijer i dodao da će tražiti i da civilno društvo da svoj doprinos u suočavanju s tim problemom.

On je istakao da nasilje treba tretirati kao krivično delo, jer se ono, dodao je, jedino tako može smanjiti. 

Plenković je rekao i da je resornom ministru naložio izmenu Krivičnog zakona da bi kazne bile pooštrene i da bi policija, kad god je moguće, nasilje tretirala kao krivično delo, a ne prekršaj.

On je izrazio očekivanje da će te zakonske izmene biti usvojene do leta.

Premijer je naglasio da Vlada radi na jačanju prevencije nasilja, postrožavanju kazni za počinitelje, pružanju bolje brige žrtvama, osnaživanju institucija i senzibilizaciji javnosti.

Osim u Zagrebu, protesti su održani i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side