09.07.2019 Sarajevo

U Sarajevu ispraćena kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava

U Sarajevu ispraćena kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava Foto: Beta, AP / Darko Bandic
Građani Sarajeva ispratili su kolonu sa posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine na području Srebrenice, koja je jutros iz Visokog krenula prema Potočarima gde će 11. jula biti kolektivno sahranjene.

Kolona se kratko zaustavila u Ilijašu i Vogošći, a potom je stigla i u Sarajevo, gde su ispred zgrade Predsedništva BiH, porodice žrtava, građani, predstavnici vlasti, pojedini ambasadori odali poštu ubijenim žrtvama.

Ispraćaju je prisustvovao i turski predsednik Redžep Taip Erdogan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Bili su prisutni i članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajednice u BIH Husein Kavazović, visoki predstavnik Valentin Incko, američki ambasador Erik Nelson, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ostali zvaničnici.

Američki ambasador je posle ispraćaja kolone sa kovčezima srebreničkih žrtava na Tviteru objavio da se "saoseća sa majkama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici".

Najmlađa žrtva, koja će ove godine biti sahranjena u Memorijalnom centru Potočari je Osman Cvrk, rođen 1979. godine, koji je u vreme kada je ubijen imao svega 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari do sada je sahranjeno 6.610 žrtava, a traga se za još više od hiljadu nestalih Srebreničana.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.07.2019, 20:11h eks

    Ovo je morbidan način uvećavanja broja grobova u Potočarima. Sakupljaju leševe gde god stignu .

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side