21.05.2018 Sarajevo

U Sarajevu odžan sastanak posvećen migrantskoj krizi u BiH

U Sarajevu odžan sastanak posvećen migrantskoj krizi u BiH Foto: Beta, AP / Amel Emrić
U Sarajevu je odžana vanredna sednica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH, posvećena migrantskoj krizi u BiH. Satanak Udarne grupe održan je na zahtev glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić, a prisustvovali su mu predstavnici policijskih i obaveštajnih agencija BiH, entitetskih agencija, disktrikta Brčko, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje su uključene u rešavanje pitanja migracija i azila.

Sednica Udarne grupe zakazana je nakon što je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u petak, 18. maja, blokirala u Konjicu konvoj sa migrantima koji su se iz Sarajeva kretali ka izbegličkom centru u Salakovcu kod Mostara.

Policija HNK je, uz pretnju oružjem, vratila konvoj na teritoriju Sarajevskog kantona, ali su posle upozorenja da ne sprovode odluke državnih institucija, omogućili prolazak autobusima s migrantima ka Salakovcu.

Članovi Udarne grupe su razgovarali o strateškim aktivnostima koje je definisala BiH, kao i spremnosti institucija za rešavanje problema vezanih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rešavanjem zaštite državne granice, zatim unapređenja zakonske regulative u vezi sa postupanjem sa osobama koje traže međunarodnu zaštitu, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja sa migrantima, te učestvovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, bezbednosnih provera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom. Učesnici sastanka razgovarali su i o bezbednosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH, nevedeno je u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side