U zemljotresu 27 povređenih, 18 teže, slabiji potresi i tokom noći
23.03.2020 Zagreb

U zemljotresu 27 povređenih, 18 teže, slabiji potresi i tokom noći

U zemljotresu 27 povređenih, 18 teže, slabiji potresi i tokom noći Foto: Beta, HINA / Admir Buljubašić
U zemljotresu koji je pogodio Zagreb i okolinu povređeno je ukupno 27 osoba, od kojih 18 teže, a jednoj 15-godišnjakinji lekari se i dalje bore za život, objavio je jutros ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Tokom noći je zabaleženo još nekoliko slabijih zemljotresa, a brojni građani proveli su noć izvan svojih domova, jer su im u potresu oštećeni domovi.

"Svi koji nisu mogli prespavati u svojim kućama su zbrinuti, a njih 59 je prenoćilo u studentskom domu", rekao je Božinović.

On je naveo da je prema podacima Kriznog štaba oštećeno 250 objekata, ali da se još obavljaju pregledi, i dodao da je policija tokom noći obezbeđivala pogođeni deo grada.

"Od juče do jutros u 3.00 je bilo 37 potresa, što je zapravo i očekivano kada je prvi potres snage 5.5 stepeni po Rihteru. Građani treba da bubu oprezni jer je Zagreb u ovom trenutku seizmološki aktivno područje, ali nadamo se da neće biti potrebe za novim angažmanom službi", upozorio je Božinović.

Seizmolog Krešimir Kuk je rekao za Hrvatski radio da je i tokom prošle noći zabeleženo nekoliko slabijih zemljotresa, od koji je jedan bio umerene jačine, u tri sata. Njega su, kako je rekao, osetili pojedinci na gradskom području i veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca.

"Ono što možemo reći je da je normalno da se tlo konstantno trese i to će potrajati sedmicama i mesecima", naveo je Kuk i dodao da se ne može prognozirati jačina naknadnih zemljotresa.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb u nedelju u 6.23, novi potres jačine 5,2 osetio se u 7 sati.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabeleženog potresa bio sedam kilometara severno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Najviše je stradao strogi centra grada u kojem su oštećene brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, ali i automobili na koje su padali delovi fasada i krovova.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene celine Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama urušio se deo tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gde se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Stradala je i zgrada Hrvatskog sabora, kao i Pravnog fakulteta.

I u blizini samog epicentra potresa, u Čučerju, zabeležena su brojna oštećenja stambenih objekata, najviše na krovovima kuća i na dimnjacima.

Brojni građani napustili su juče Zagreb u strahu od novih zemljotresa uprkos preporukama vezanim uz korona virus.

Nacionalni štab civilne zaštite najvio je, međutim, od danas novu meru kojom se zabranjuje napuštanje mesta prebivališta i boravišta, a ministar Davor Božinović rekao je da će ostaviti vremena da se oni koji su napustili grad tokom dana vrate kući.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side