Ukupno 13 članica EPP zatražilo isključenje stranke Viktora Orbana
02.04.2020 Brisel

Ukupno 13 članica EPP zatražilo isključenje stranke Viktora Orbana

Ukupno 13 članica EPP zatražilo isključenje stranke Viktora Orbana Foto: Beta / Zoltan Mathe
Ukupno 13 stranaka članica Evropske narodne partije (EPP) zatražilo je danas da iz te grupe bude isključena stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Tražimo izbacivanje Fidesa iz EPP-a... Razvoj situacije potvrđuje naše uverenje da Fides sa sadašnjom politikom, ne može da uživa članstvo u EPP-u", navodi se u pismu upućenom predsedniku te evropske grupe Donaldu Tusku. 

Izbacivanje Fidesa zatražili su lideri 13 stranaka od ukupno 82 u EPP-u, među kojima je i premijer Grčke Kirijakos Micotakis. Međutim, nijedna od velikih političkih formacija unutar te grupe, kao što su Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i Narodna stranka u Španiji, nisu deo te inicijative.

Zahtev tih 13 stranaka će Tusku omogućiti da pokrene proceduru isključena. To je treći zahtev o isključenu Orbanove stranke, ali su prethodni pokušaji ostali bezuspešni pošto su neke stranke kao CDU odbile da glasaju.

EPP je u martu 2019. suspendovao Fides do daljeg, jer se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra.

Evropska unija (EU) je trenutno zabrinuta jer je mađarski parlament 30. marta usvojio sporni zakon koji dozvoljava Orbanu da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja neograničenog trajanja. 

Orbanovi kritičari u Mađarskoj ali i u inostranstvu taj zakon smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju korona virusa kao izgovor.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side