06.06.2018 Beograd

Upravni odbor PIC-a upozorio: Entiteti nemaju pravo na otcepljenje, reforme usporene do mrtve tačke

Upravni odbor PIC-a upozorio: Entiteti nemaju pravo na otcepljenje, reforme usporene do mrtve tačke Foto: printscr
Politički direktori Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC) u BiH nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu istakli su svoje neupitno opredeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, sastavljene od dva entiteta

Upravni odbor je u kominikeu ponovio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Vlastima u BiH još jednom je naglašeno da Ustav BiH sastavni deo Dejtonskog sporazuma, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju sprovoditi.

Upravni odbor je takođe istakao da međunarodna zajednica u BiH i dalje zadržava neophodne instrumente kako bi se obezbedilo sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravni odbor PIC-a je konstatovao da su se političke i ekonomske reforme u BiH usporile "gotovo do mrtve tačke, sa malim izuzecima", te da je sprovođenje reformi skoro prestalo, posebno na nivou države i Federacije BiH.

"Došlo je do nazadovanja u oblasti vladavine prava, a i dalje postoji ozbiljna zabrinutost kada je reč o nezavisnosti medija i retorike koja sve više produbljuje podele. Političke stranke iz Federacije BiH i dalje odbijaju kompromis o suštinskim izmenama Izbornog zakona BiH", navodi se u zaključcima Upravnog odbora PIC-a.

Dalje je konstatovano da su "nesrazmerne nabavke dugih cevi, koje su realizovale pojedine agencije za sprovođenje zakona izazvale zabrinutost", s čim se nisu složili predstavnici Rusije u PIC-u.

MUP RS je nedavno nabavio 2.500 hiljade pušaka iz kragujevačke "Zastave".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je sve u vezi sa ovom nabavkom oružja bilo po pravilima i transparentno, ali da je problem što nije proporcionalno i što se ne zna za šta će se te duge cevi koristi.

On je naveo da po pravilu jedna duga cev ide na deset policajaca, te da, na primer, u Austriji ne nosi svaki policajac dugu cev.

Na novinarsko pitanje zašto PIC nije reagovao na naoružavanje policije Kantona Sarajeva, Incko je rekao da nema te podatke i da je to po kantonima, "gde radi ko šta hoće".

Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere i nosioce vlasti da se u predizbornom periodu i posle njega suzdrže od nacionalističke retorike koja produbljuje podele, te da obezbede mirno sprovođenje slobodnih i pravičnih izbora.

Vlasti u Federaciji BiH pozvane su da hitno sprovedu odluku Ustavnog suda BiH u takozvanom "predmetu Ljubić" u vezi s popunjavanjem Doma naroda tog bh. entiteta, kako bi se omogućilo nemetano sprovođenje izbornih rezultata i formiranje zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima.

Od političkih predstavnika zatraženo je da daju podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH u organizaciji opštih izbora u oktobru ove godine, da se suzdrže se od bilo kakvog političkog pritiska na ovo telo, kao i da poduzmu korake kako bi osigurali da izbori budu kredibilni, između ostalog i tako što će obezbediti tačne biračke spiskove i tranparentnost biračkih komisija.

Upravni odbor PIC-a još je zatražio da se hitno sprovede odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku, što bi pravosudnim i tužilačkim institucijama omogućilo da efikasno rešavaju teška krivična dela, u skladu s Konvencijom UN o međudržavnom organiziranom kriminalu.

Od vlasti na svim nivoima je zatraženo da sprovedu Akcioni plan hitnih mera Saveta ministara BiH za rešavanje migrantske krize u zemlji. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side