12.07.2018 Brisel

Večernji list: Brisel menja sistem odlučivanja - kraj veta u toku pristupnih pregovora

Večernji list: Brisel menja sistem odlučivanja - kraj veta u toku pristupnih pregovora Foto: pixabay
Evropska komisija (EK) se sprema da na jesen predloži da se ubuduće u odlučivanju o merilima u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima EU ne zahteva jednoglasna odluka svih država članica EU, već kvalifikovana većina, to znači da bi zemlje koje blokiraju mogle biti preglasani, piše Večernji list pozivajući se na izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Kako navodi zagrebački dnevnik na svom portalu, Han je to rekao tokom ovonedeljnog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu.

"Uvek ću biti sklon tome da za konačnu odluku o pristupanju neke države u punopravno članstvo u EU treba jednoglasna odluka postojećih država članica. Ali za mnoge manje korake na tom putu, tokom pristupnih pregovora, možemo predložiti da više ne bude potrebna jednoglasna, već odluka kvalifikovane većine u Savetu EU", rekao je Han.

On je naglasio da je "to još uvek predmet rasprave". "Ali to je naš cilj", dodao je.

U tekstu se navodi da se EK na taj korak sprema "poučena nizom loših iskustava, među ostalim i primerom Hrvatske koja je pokušavala da blokira pristupne pregovore Srbije na temi prelaznih merila u poglavlju 23. o pravosuđu".

Dosad je bilo naznaka da Komisija, a i mnoge uticajne države članice, kao i vodeći evroparlamentarci, žele da reformišu sistem glasanja u Savetu EU tako da se odredi niz tema u spoljnoj i bezbednosnoj politici EU za koje više neće biti potrebna jednoglasna odluka država članica, već kvalifikovana većina.

Ali, dodaje se, nije bilo poznato da se razmišlja i o tome da ta reforma načina glasanja obuhvati i politiku proširenja.

Večernji list naglašava da se to neće odnositi na "samu konačnu odluku o primanju novih članica, zašta će uvek biti potrebna jednoglasnost, koja podrazumeva da svaka država članica ima i mogućnost veta" ali da bi za neke korake u pristupnim pregovorima mogao biti predložen sistem odlučivanja kvalifikovanom većinom.

To podrazumeva da je za prolazak neke odluke nužna podrška najmanje 55 odsto država članica koje pokrivaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU. U takvom odlučivanju, na primer, Hrvatska ne bi mogla da uloži veto na neka prelazna ili završna merila za Srbiju u njenim pregovorima s EU, niti bi Grčka to mogla činiti Albaniji i slično. Ultimativni veto, na odluku o ulasku u članstvo, ipak bi ostao, piše list.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side