09.09.2019 Beograd

Veritas podseća da je na današnji dan 1993. počela tragedija Medačkog džepa

Veritas podseća da je na današnji dan 1993. počela tragedija Medačkog džepa Foto: Pixabay
Tragedija "Medačkog džepa", područja u okolini Gospića u Lici odvijala se od 9. septembra 1993, kada je počela, pred očima UNPROFOR-a, koji nije bio samo pasivni posmatrač već je i aktivno učestvovao u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovim područjem i spreči ubijanje preostalih ljudi, što im je i uspelo nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom, saopštio je danas DIC "Veritas".

U ovoj akciji stradalo je 88 Srba: 46 vojnika, 6 milicionera i 36 civila - uglavnom starijih od 60 godina, a među žrtvama je bilo 17 žena.

Hrvatska je po završenoj akciji predala srpskoj strani 52 tela.

Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnoj borbi ušli u ovo područje, izvukli još 18 tela. Dva leša su izvukli pripadnici SVK, a jedno telo je pronađeno u aprilu 1994. godine.

U maju 2000. istražioci Haškog tribunala pronalaze još 11 leševa skrivenih u jednoj septičkoj jami. Od ukupno 84 pronađena posmrtna ostatka, još je sedam ostalo neidentifikovano. Na listi nestalih vodi još 11 lica, među njima 7 civila prosječne starosti 71 godinu, od kojih su 4 žene, navodi Veritas.

U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tijela na srpskoj strani (razbijene lubanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, odsječeni dijelovi tijela, živi bacani u vatru) upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Sva tri sela su opljačkana a zatim sravnjena sa zemljom po sistemu „spržene zemlje“.

Komadant UNPROFOR-a, general Žan Kot, 19. septembra 1991, posle kompletnog obilaska ovih sela, izjavljuje: "Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno".

Za zločine počinjene u ovoj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv Petra Stipetića obustavljena pošto je, po rečima glavne tužiteljice, uspio dokazati "paralelnu liniju komandovanja".

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine. Predmet Ademi/Norac Haški tribunal je, u septembru 2005, prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa.

Domaća optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i 5 vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

Županijski sud u Zagrebu, u maju 2008, optuženog Ademija, vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komadanta operacije „Džep ‘93“, proglašava krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava 4 civila i pljačkanje imovine te ubijanje i mučenje po jednog ratnog zarobljenika, i osuđuje ga na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud smanjio na šest godina, naveo je Veritas.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side