16.09.2018 Skoplje

Zaev: Ne smemo propustiti istorijski 30. septembar

Zaev: Ne smemo propustiti istorijski 30. septembar Foto: Beta, AP
Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je danas na skupu u centru Skoplja da ne sme da se propusti istorijska šansa za evropsku budućnost Makedonije koju nudi predstojeći referendum i pozvao građane da izađu i zaokruže "za".

"Sanjali smo svih 27 godina i danas se nalazimo pred ostvarenjem našeg sna - da obezbedimo evropsku budućnost naše dece i genereracije posle nas. Pozivam vas da 30. septembra zgrabimo tu šansu i da budemo ponosni građani evropske Makedonije", rekao je on.

Zaev je svim neopredljenim poručio da ne postoji varijanta "b" ili "c" za ulazak u NATO i EU, ističući da je evropska budućnost moguća jedino preko predstojećeg referenduma i glasanje građana za dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Skup u Skoplju, kojem su pristvovale hiljade građana iz cele Makedonije, organizovala je referendumska kolicija za prihvatanje dogovora sa Grčkom "Izađi ZA evropsku Makedoniju", okupljena oko vladajuće koalicije SDSM i DUI.

Učesnici iz unutrašnjosti su pred početak "Marša za evropsku Makedoniju" pristigli u više od 100 autobusa.

Taj marš centralnim skopskim ulicama počeo je u blizini zgrade parlamenta i završen pred EU info centrom, skupom na kojem je pored Zaeva, govorio i predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi. Učesnici su nosili brojne zastave EU i Makedonije.

Džaferi je pozvao građane da izađu na referedum i zaokruže "za", kako bi budućim generacijama "poklonili dostojstvenu otadžbinu, koja nema problema ni sa istorijom, ni sa geografijom, otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve".

"Moj izbor je odavno da glasam za evropsku Makedoniju, za državu u kojoj možemo evropski da živimo, a ne da čeznemo da odemo u Evropu", rekao je Džaferi.

Istovremeno je u Štipu, gradu na istoku zemlje, opozicioni VMRO DPMNE organizovao protest protiv dogovora s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora, koji je postigla vlada Zorana Zaeva i koji je uslov za makedonsku NATO i EU integraciju.

"Ovaj referendum nije izjašnjavanje da li želimo u EU i NATO, već je referendum o tome da li prihvatate da se promeni ime naše zemlje i da li prihvatate sve što proizilazi iz dogovora sa Grčkom", rekao je lider te stranke Hristijan Mickoski i poručio građanima da 30. septembra "slušaju srce i da postupe kako im razum govori".

I na skupu opozicije u Štipu učesnici su nosili zastave Makdonije i EU, ali i zastave sa "suncem iz Vergine", koju Grčka smatra iredentističkom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side