29.08.2018 Sarajevo

Zvizdić: Priča o razgraničenju po etničkom principu štetna

Zvizdić: Priča o razgraničenju po etničkom principu štetna Foto: prtscr ytb
Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić izjavio je danas da je svaka priča o razmeni teritorija u regionu na bazi etničkih kriterijuma veoma štetna, što je pokazalo i iskustvo Zapadnog Balkana.

Umesto priča o razgraničenju po etničkom principu, Zvizdić je susedne zemlje pozvao da potpišu ugovore o granici i time pokažu kako i u praksi poštuju teritorijalni integritet suseda.

"Priča o pomeranju granica, promeni granica, razmeni teritorija i o crtanju novih granica na bazi etničkih kriterijuma je vrlo štetna i za prostor Zapadnog Balkana. Ta priča je, što pokazuje neposredno iskustvo iz prošlosti, vrlo opasna", rekao je Zvizdić novinarima posle sednice Saveta ministara biH u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, takve priče su u suprotnosti i sa međunarodnim standardima, sa baznim ciljevima Evropske strategije proširenja do 2035. godine, kao i sa daljim razvojem regionalnih odnosa i smernicama Deklaracije o razvoju dobrosusedskih i regionalnih odnosa, potpisane pre par meseci u Londonu.

Zvizdić je ocenio da se oni koji zagovaraju demarkaciju po etničkim linijama, sasvim sigurno ne zalažu za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana.

"Mir i stabilnost su ključni i najvažniji uslovi za nastavak i dobrosusedske saradnje i razvoja naših svih šest država na prostoru Zapadnog Balkana", istakao je on.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je pozvao Hrvatsku i Srbiju da sa BiH potpišu ugovor o granici, kao što je to urađeno sa Crnom Gorom.

"Sa Hrvatskom da ratifikujemo Ugovor o granici i odredimo međunarodni koridor do otvorenog mora. Da sa Srbijom potpišemo Ugovor o granici na bazi međunarodno utvrđene granice iz 1991. godine i da time, ustvari, pokažemo verodostojnost naših izjava kada govorimo o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unapredimo našu međusobnu saradnju i jačanje poverenja", naglasio je Zvizdić.

Govoreći o migrantsksoj krizi u BiH, Zvizdić je rekao da je u zemlju od početka godine ušlo 12 hiljada ilegalnih migranata, od kojih je interes za azil iskazalo njih 10.000, dok je 800 podnelo zahtev za azil.

"Ostaćemo posvećeni zaštiti granice BiH. U poslednje vreme smanjen je broj migranata koji ulaze u BiH", rekao je Zvizdić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH dalje je kazao da je danas na sednici usvojena državna energetska strategija za period do 2035. godine, čime će za BiH biti omogućen pristup IPA i ostalim fondovima za sektor energetke.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side