15.10.2018 Monaco

Rozberg očekuje spajanje Formule 1 i Formule E

Rozberg očekuje spajanje Formule 1 i Formule E Foto: Pixabay
Bivši svetski šampion Formule 1 Niko Rozberg rekao je danas da očekuje eventualno spajanje šampionata Formule 1 i ekološki prihvatljivih takmičenja u kojima se koriste elektromotori.

Rozberg se povukao iz Formule 1 nakon što je osvojio jedinu titulu 2016. godine, a od tada ulaže u šampionat Formule E, takmičenje u kojima se koriste vozila na elektromotore, koje, kako je naveo, sada vredi 750 miliona evra. Iako je Formula 1 atraktivnija sponzorima i navijačima, Formula E je sve popularnija na komercijalnom planu. Kompanija Hajneken, koja je sponzor Formule 1, saopštila je da će biti sponzor Formule E u narednih pet godina.

"Možda nikada nećemo doći do tačke kada će Formula E biti veća od Formule 1, već ćemo pre toga videti spajanje ta dva šampionata. Kada dođe trenutak da Formula 1 mora da postane električna, što će se dogoditi, možda ćemo tada videti spajanje", rekao je Rozberg u telefonskom intervjuu Asošiejted presu.

Oni već dele vlasništvo preko američkih kompanija magnata Džona Malona. Liberti global je trenutno najveći deoničar Formule E, a Liberti medija kupila je Formulu 1 prošle godine. "Korak da Formula 1 uđe u 'elektriku' biće veliki i težak. Ako se to ikada dogodi", naveo je Rozberg.

On je rekao da i sportovi moraju da igraju ulogu u sprečavanju globalnog zagrevanja. Prema prošlonedeljnom izveštaju Komisije za klimatske promene, razlika između života i smrti za mnoštvo ljudi širom sveta, mogla bi biti da li će svetski lideri pronaći način da za jedan stepen smanje buduće zagrevanje koje prouzrokuju ljudi.

"To je pravi problem u svetu i moramo što pre da uradimo sve što možemo da pomognemo. Svuda u svetu se prodaju i voze električni automobili. Nema smisla da Formula 1 koristi motore na sagorevanje. Prednost je što Formula 1 i Formula E imaju iste vlasnike", naveo je Rozberg.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side