Aleksandar Odžić: Ima li sreće na Sretenje?
15.02.2020

Aleksandar Odžić: Ima li sreće na Sretenje?

Aleksandar Odžić: Ima li sreće na Sretenje? Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Vojvodina je obespravljena, ponižena i opljačkana!

Država Srbija od 15.02.2002. godine, uz velike počasti, proslavlja Dan državnosti u znak sećanja na svoj prvi Ustav donet na Sretenje 1835. godine, koji se ocenjuje kao jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih Ustava tog doba i pored toga što tadašnja Srbija nije bila samostalna država. U to vreme, na prostorima današnje Vojvodine, odvijao se sasvim drugačiji civilizacijski i kulturološki život koji i danas ima snažan uticaj na čitavu vojvođansku zajednicu.

Vojvodina danas je dokaz nedovršenosti države Srbije! Tragovi tridesetogodišnje centralizacije Beogradske državne administracije ne mogu se sakriti. Vojvođanski gradovi i sela samo liče na nešto što bi trebalo da podseća na civilizacijske tekovine nekadašnjeg života u Vojvodini. Politički ugnjetena i ekonomski razorena, Vojvodina preživljava jednu od najgorih etapa sopstvene istorije. Današnji Ustavni položaj Vojvodine je nedorživ i mora biti redefinisan novim Ustavnim rešenjima, koji će podrazumevati pun politički i ekonomski subjektivitet Vojvodine u državi Srbiji. Vojvodina ne može biti nešto što se podrazumeva i što se svojata od strane bilo koje vlasti u Beogradu koja sebi daje za pravo da određuje šta je i koliko je to što je potrebno građanima Vojvodine, da bi živeli u skladu sa elementarnim normama života dostojnog vremena u kojem živimo.

Nema demokratskijeg pitanja od pitanja Ustavno pravnog položaja Vojvodine i prava građana Vojvodine da se izjasne u kakvoj državi žele da žive. Grdno se vara bilo ko, ko misli da nam to pravo može uskratiti!

Vojvodina se polako budi iz svog tridesetogodišnjeg sna. Vojvođanske stranke, pokreti, organizacije i pojedinci se okupljaju! Vojvođanski front sve više postaje snažna politička alternativa aktuelnom režimu, ali i jednom delu  kleronacionalističke opozicije države Srbije. Budućnost Vojvodine zavisi od nas Vojvođana i samo onoliko koliko bude borbe za nju biće i Vojvodine.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Dimitrije Boarov: Korona i gorivo Dimitrije Boarov: Korona i gorivo

  Još se ne vidi kuda će nas odvesti rat za udele na skučenom svetskom naftnom tržištu, koji se između najvećih proizvođača rasplamsao zajedno s pandemijom koronavirusa i startom svetske privredne recesije.

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side