12.09.2018 Beograd

Andrej Zarević: Populizam u zemlji blagostanja i standarda

Andrej Zarević: Populizam u zemlji blagostanja i standarda
Predznak Švedske kao liberalne, otvorene, napredne zemlje – sve ono što se voli reći o evropskom idealu – ozbiljno je uzdrman na parlamentarnim izborima na kojima je najveći rast ostvarila ekstremno desničarska populistička stranka Švedske demokrate. Stranka koja ne samo što sa ostalim evropskim populistima deli oštru antiimigrantsku retoriku već ima korene u neonacističkom pokretu, uspela je da osvoji skoro 18 odsto glasova i da zauzme treće mesto iza tradicionalnih glavnih snaga švedske politike, levog i desnog centra.

Time se Švedska pridružila evropskim zemljama u kojima je zabeležen rast desničarskog populizma koji preti da razori zamisao jedinstvene i solidarne Evropske unije, koja je upravo sad pod najvećim pritiskom sa izlaskom Velike Britanije i tviteraškim udarima iz Vašingtona. Uspon (ekstremno) desničarskih antiimigrantskih snaga već je zahvatio Francusku, Italiju, Holandiju, Austriju, Nemačku, uz uobičajene dežurne krivce iz istočne Evrope.

Čaša je, međutim, polupuna kad je reč o realnom uticaju.

U Italiji su desničarske populističke snage zasele u vladi u punom kapacitetu i šuruju sa Orbanom i drugarima sa istoka. U Austriji su manjinski koalicioni partner. U većini drugih zemalja zapadne Evrope, poput Francuske, Holandije i Nemačke, i pored nezanemarivog izbornog uspeha te snage se nisu ni približile centrima upravljanja. Njihov toksični uticaj najviše se odražava u skretanju javnog diskursa i odgovoru vlasti u nametanju mera za ograničenje imigracije, koja je ionako bitno smanjena od vrhunca migrantske krize pre više od dve godine.

Švedske demokrate ostvarile su istorijski uspeh pošto su posle 12,9 odsto glasova na prošlim izborima, sada osvojile 17,6 odsto. Međutim, švedski populisti upadljivo su izolovani na političkoj sceni, budući da su pristojne snage levog i desnog centra isključile mogućnost da razmotre saradnju s njima iako su mnogo radile na promeni neonacističkog imidža. Pored toga, Švedske demokrate nisu uspele da ostvare ni predviđanja iz anketa.

Pravi izazov na evropskom nivou tek predstoji sa izborima za Evropski parlament u maju sledeće godine. Dolaskom ekstremnog talasa i u zemlju blagostanja i poslovičnog standarda, postoji realna opasnost da ceo kontinent bude poplavljen. Evropska unija sada ima priliku da kazni Mađarsku zbog iliberalnih reformi i podrivanja vladavine prava. Mada je oduzimanje glasa Budimpešti u EU malo verovatno zbog procedure, osuda u Evropskom parlamentu poslala bi jasnu poruku koliko su mejnstrim evropske partije spremne da zauzmu stav sličan švedskim kad je reč o nacionalističkim ispadima, a ne kao dosad, da se Orbanu i njegovom Fidesu gleda kroz prste zarad dodatnih glasova. Utoliko su evropski izbori bitan test. Populističke snage s krajnje desnice verovatno neće imati presudnu ulogu u obrazovanju sledećeg vođstva EU. Pitanje je koliko su stranke desnog centra spremne da tolerišu desničarska zastranjivanja da bi zadržale većinu.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo

  Posle makedonskog referenduma i glasanja o ustavnim promenama u Skupštini, ruska reakcija je bila da je sve to nelegitimno.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

  Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side