04.07.2011 Beograd

Antievropski dim

Antievropski dim
"Valjda će ta Evropska unija da se raspadne dok dođe red na nas”, kaže mlada žena svoj starijoj prijateljici vozeći se autobusom 84. Naćulim uši da čujem šta to mlada majka koja drži ćerkicu u krilu ima protiv evropske budućnosti svog deteta i zagrcnem se od smeha na primedbu: “Nisam luda da plaćam kutiju cigareta četri evra, kao kad odem u Francusku!”

Posle mi nije bilo smešno. Ne zato što je u pravu ili nije, nego zbog suženog rakursa, budućnosti svedene na dimenziju koja ne bi smela da bude odlučujuća ni za manje važne stvari. Da ne bude zabune, kao pušač - povratnik posle višegodišnje pauze - ne priželjkujem evropsku cenu kutije cigareta. Naprotiv, biće to skupa zanimacija. Ma, nisam srećna ni što je uporni Tomica Milosavljević, više zbog poriva da nam sredinu učini zdravijom, nego zbog direktiva EU, proterao duvanski dim sa većine javnih mesta; nepraktično mi je da nalazim kutke gde bez griže savesti i kršenja zakona mogu da zapalim duvan.

Začudilo me kako decenijska priča Srbija je Evropa staje u jednu inadžijsku rečenicu koja, uzgred, nema mnogo veze sa EU. Cene duvana su domicilna stvar, od vlasti zavisi hoće li ih i koliko opteretiti porezima i prirezima i tako obezbediti, s jedne strane novac za budžet, a s druge učiniti ih manje dostupnim posebno mladima. Ima, naravno, zdravstvenih i sličnih preporuka i EU-direktiva, ali posle pogroma na duvanski dim koji je sproveo Tomica Milosavljević one su mačiji kašalj.

Pa, ipak, mlada majka od lista duvana ne vidi polje. Zašto? Da li je evroskepticizam u Srbiji toliko jak da nadjača propagandu? Ili je decenijsko izjednačavanje EU sa NATO, koji nas asocira na bombardovanje, ono što tas pomera i traži imaginarne izgovore? Ili je evropropaganda nedovoljna i još više nerazumljiva?

Biće da je od svega pomalo, ali prva dva se leče trećim i to ne floskulama kojima nas zasipaju politčari, već jasnim i prostim objašnjenjima. O svemu. Mladoj majci valja reći da će joj cenu duvana i dalje određivati Vlada, bez obzira koje provenijencije bila, svaka će na grehu pušača puniti budžet. Seljaci će peći rakiju, samo neće biti zozovače, klaće prasce i jaganjce, samo ne sisačad, kuvati džem i raditi sve što i sada, samo sa malo više obzira prema onima oko sebe.

A Kosovo? Pa i to je floskula koja ide u paketu sa anti-EU. Posebno su joj skloni oni koji nogom nisu kročili na tzv. svetu srpsku zemlju i oni koji moraju da traže propusnicu Prištine da bi se prekrstili u Dečanima.

autor: Jelka Jovanović
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 12.10.2011, 22:58h MrGood (4)

  E moja Jelka, kad bi stvari bile tako proste. I kod mlade majke i kod tebe. RAzlika između vas dve je u načinu izražavanja. Ti si rečita, pa ti se čini da ćeš grčko-latinskim izrazima da pokriješ činjenicu da mašiš suštinu. I mlada majka misli iz tupog ugla. Nedostaju joj godine školovanja. Inače među vama nema razlike. Čini mi se da je tvoja učenost produkt kvaliteta srpskog školstva: Malo košta, a još manje vredi.

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Dve Srbije Vladimir Gligorov: Dve Srbije

  Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

 • Momčilo Pantelić: Izazovna demografija Momčilo Pantelić: Izazovna demografija

  Vratite se tamo odakle ste došle, odbrusio je nedavno Donald Tramp kvartetu parlamentarki, kritičarkama njegove politike. Sebi je, tako, obezbedio mesto u budućoj antologiji iskaza kojima su šefovi država udarili na sopstveni poredak.

 • Dimitrije Boarov: Kako do bržeg rasta Dimitrije Boarov: Kako do bržeg rasta

  Otkako je posle prvog kvartala ove godine objavljeno da je Srbija u tom kratkom razdoblju povećala bruto domaći proizvod za samo 2,5 odsto, počelo je procenjivanje da li se uopšte 2019. može ostvariti projektovani privredni rast od 3,5 odsto i da li je realno očekivati povećanje te stope u narednim godinama bar do tempa od oko četiri odsto godišnje.

 • Dimitrije Boarov: Strah od recesije Dimitrije Boarov: Strah od recesije

  U proteklih nekoliko dana, sa ekonomske tačke gledišta, pojavile su se dve važnije vesti: ona o odluci Narodne banke Srbije da posle samo mesec dana ponovo snizi svoju referentnu kamatnu stopu (na 2,5 odsto) i ponovna najava predsednika države Aleksandra Vučića da će u naredne četiri godine Srbija pokrenuti novi “investicioni ciklus” sa oko 12 milijardi evra javnih ulaganja (ovoga puta sa okvirnom specifikacijom područja investiranja).

 • Dževad Sabljaković: Lahor i hlad Dževad Sabljaković: Lahor i hlad

  "Pažnja! Pažnja! Vrućine koje podnosimo su opasne. Pijte što više tečnosti. Održavajte kontakt sa svojim bližnjima. Ako nekom u vašoj blizini nije dobro, pritecite mu u pomoć...", čulo se sa zvučnika u pariškom metrou u danima julske vreline, canicule, kad se živa u termometru popela do 42,6°C, rekordnog stepena otkad se temperatura mjeri.

 • Dimitrije Boarov: Uvek nešto nedovršeno Dimitrije Boarov: Uvek nešto nedovršeno

  Ogromnoj većini ljudi u Srbiji sigurno je drago što je pre neki dan puštena značajna deonica auto-puta “Miloš Veliki”, koja je spojila Obrenovac i Ljig, pa se sa već otvorenom deonicom prema Čačku put prema Jadranu ovim pravcem praktično veoma unapredio, a putovanje uglavnom skratilo. No, kao što to kod nas obično biva, sreću kvari okolnost da nije dovršen izlaz iz Beograda do tog auto-puta, a nije rekonstruisan ni nadvožnjak na zaobilaznici kod Čačka, zbog čega su gužve na početku i na kraju ove saobraćajnice izgleda velike, pa “što si dobio na mostu, izgubićeš na ćupriji”.

 • Vladimir Gligorov: Opozicija Vladimir Gligorov: Opozicija

  U načelu bi trebalo da stranke, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, nude programe na osnovu kojih se glasači odlučuju za koga će da glasaju.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side