Antievropski dim
04.07.2011 Beograd

Antievropski dim

Antievropski dim
"Valjda će ta Evropska unija da se raspadne dok dođe red na nas”, kaže mlada žena svoj starijoj prijateljici vozeći se autobusom 84. Naćulim uši da čujem šta to mlada majka koja drži ćerkicu u krilu ima protiv evropske budućnosti svog deteta i zagrcnem se od smeha na primedbu: “Nisam luda da plaćam kutiju cigareta četri evra, kao kad odem u Francusku!”

Posle mi nije bilo smešno. Ne zato što je u pravu ili nije, nego zbog suženog rakursa, budućnosti svedene na dimenziju koja ne bi smela da bude odlučujuća ni za manje važne stvari. Da ne bude zabune, kao pušač - povratnik posle višegodišnje pauze - ne priželjkujem evropsku cenu kutije cigareta. Naprotiv, biće to skupa zanimacija. Ma, nisam srećna ni što je uporni Tomica Milosavljević, više zbog poriva da nam sredinu učini zdravijom, nego zbog direktiva EU, proterao duvanski dim sa većine javnih mesta; nepraktično mi je da nalazim kutke gde bez griže savesti i kršenja zakona mogu da zapalim duvan.

Začudilo me kako decenijska priča Srbija je Evropa staje u jednu inadžijsku rečenicu koja, uzgred, nema mnogo veze sa EU. Cene duvana su domicilna stvar, od vlasti zavisi hoće li ih i koliko opteretiti porezima i prirezima i tako obezbediti, s jedne strane novac za budžet, a s druge učiniti ih manje dostupnim posebno mladima. Ima, naravno, zdravstvenih i sličnih preporuka i EU-direktiva, ali posle pogroma na duvanski dim koji je sproveo Tomica Milosavljević one su mačiji kašalj.

Pa, ipak, mlada majka od lista duvana ne vidi polje. Zašto? Da li je evroskepticizam u Srbiji toliko jak da nadjača propagandu? Ili je decenijsko izjednačavanje EU sa NATO, koji nas asocira na bombardovanje, ono što tas pomera i traži imaginarne izgovore? Ili je evropropaganda nedovoljna i još više nerazumljiva?

Biće da je od svega pomalo, ali prva dva se leče trećim i to ne floskulama kojima nas zasipaju politčari, već jasnim i prostim objašnjenjima. O svemu. Mladoj majci valja reći da će joj cenu duvana i dalje određivati Vlada, bez obzira koje provenijencije bila, svaka će na grehu pušača puniti budžet. Seljaci će peći rakiju, samo neće biti zozovače, klaće prasce i jaganjce, samo ne sisačad, kuvati džem i raditi sve što i sada, samo sa malo više obzira prema onima oko sebe.

A Kosovo? Pa i to je floskula koja ide u paketu sa anti-EU. Posebno su joj skloni oni koji nogom nisu kročili na tzv. svetu srpsku zemlju i oni koji moraju da traže propusnicu Prištine da bi se prekrstili u Dečanima.

autor: Jelka Jovanović
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 12.10.2011, 22:58h MrGood (4)

  E moja Jelka, kad bi stvari bile tako proste. I kod mlade majke i kod tebe. RAzlika između vas dve je u načinu izražavanja. Ti si rečita, pa ti se čini da ćeš grčko-latinskim izrazima da pokriješ činjenicu da mašiš suštinu. I mlada majka misli iz tupog ugla. Nedostaju joj godine školovanja. Inače među vama nema razlike. Čini mi se da je tvoja učenost produkt kvaliteta srpskog školstva: Malo košta, a još manje vredi.

enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Vladimir Gligorov: Kurs i virus Vladimir Gligorov: Kurs i virus

  Da li bi, dakle, bilo bolje da dinar depresira, što zvanični režim kursa dinara omogućava, ili ne? Kako je opasnost od inflacije mala, a potreba za većom količinom novca nedvosmislena, odgovor je pozitivan.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side