21.11.2011 Beograd

Da li se priprema nova strategija za Kosovo

Da li se priprema nova strategija za Kosovo
Govor predsednika Borisa Tadića u Londonu može se tumačiti kao nagoveštaj zaokreta, ali i kao pokušaj da se Brisel odobrovolji pred odluku o početku pregovora sa Srbijom.

Srbija nije zvanično promenila politiku prema Kosovu, ali uveliko razmišlja o opcijama koje bi bile prilagođenije realnosti na terenu i odnosima na međunarodnoj sceni. Takav zaključak proizlazi iz prošlonedeljnog govora predsednika Srbije Borisa Tadića održanom tokom posete Londonu.

Tadić je, između ostalog, rekao da treba biti kreativan jer granice u EU postaju manje važne od kvaliteta života građana i zajednica u kojima živimo, da Beograd treba da dobije “garancije za funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu”, da uvek treba “imati u vidu strahove i sudbinu manjinskog stanovništva” i da Srbija želi da Kosovo učestvuje “u našim regionalnim forumima”.

Ovi stavovi srpskog predsednika, koji su u domaćim medijima prošli nezapaženo, a nisu ih komentarisali ni analitičari ni drugi političari, mogli bi da imaju dalekosežan značaj. Jer, u prvi plan se ne ističe teza o Srbima u Srbiji, čiji je Kosovo neotuđivi deo, nego se govori o garancijama za srpsku zajednicu na Kosovu. Granice su manje važne od kvaliteta života, a vrata za učešće Kosova na regionalnim forumima su otvorena.

Da li je reč o nagoveštaju promene kursa, ili čak promene strategije u odnosu na kosovsku krizu ili naprosto o “tekućem prilagođavanju situaciji” sračunatom na to da se Briselu pošalje pozitivan signal pre 9. decembra, kada bi trebalo da bude potvrđena kandidatura Srbije za Evropsku uniju? Definitivnog odgovora na to pitanje nema jer nikome, izgleda, nije jasno da li je i kada moguće sprovesti neku novu platformu.

Obavešteni izvori kažu da će Srbiji ipak biti odobren početak pregovora, bez obzira na to što su izgledi da Beograd do 9. decembra reši krizu na severu Kosova veoma mali. To bi moglo da znači da Brisel i drugi evropski centri veruju u obećanja da će se naći rešenje za sever Kosova, ali je malo verovatno da će prestati da insistiraju na stavu da srpske vlasti politiku prema Kosovu moraju da prilagode realnosti na terenu.  

Ono što je Tadić rekao jeste primereno realnosti na terenu i realnim kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim procenama razvoja situacije u regionu, ali nije pretočeno u konkretan koncept iza koga bi stala vlada i parlament. U politici se, kao i u mnogim drugim oblastima, u stvarne rezultate računaju smao one ideje koje daju rezultate i u praksi.

Da li je, kada i pod kojim uslovima moguće sprovesti ovakve principe i da li se uopšte treba njima baviti za portal Novog magazina govore Jovan Teokarević i Oliver Ivanović

autor: Dragan Janjić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 21.11.2011, 20:10h marica (1)

  Dok Tadic deli albanskoj deci u Presevu i Bujanovcu stipendije, srpska deca ostaju bez njih jer , navodno, nema para u budzetu Srbije.Srbi sa Kosova moraju da traze pasose u Koordinacionom centru u Beogradu i ako zele da putuju po toj Evropi, moraju da mole za vize u ambasadama po Pristini , do koje, vrlo cesto moraju doci uz pratnju policije a za to vreme kosovski siptari se za nekoliko hiljada evra prijavljuju kod rodjaka u Presevu i Bujanovcu i uyimaju beyviyne pasose i slobodno putuju po Evropi kao slobodni gradjani Srbije_Bravo Tadicui! Eto ti tvoje Evrope! A mi Srbi s Kosova neka budemo gradjani dreugog reda i u odnosu na Pristinu i u odnosu na Beograd1 A da nepricamo o neljubaznosti osoblja u Ljermontovoj koje za dvadesetak evrica pokazuje najvecu snishodljivost prema siptarima kad deli pasose a Srbi prolaze kao bosi po trnju. Svaka cast na odbrani Srba i njihovih prava!

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu

  Dok na plaži u prelepoj Istri čitam hrvatske novine, vidim da i njihove “visoke dužnosnike” opterećuje pitanje može li se Hrvatska suprotstaviti novoj krizi?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike

  Obrni-okreni, naša politika se vrti oko medija. Opozicija poteže ponašanje nacionalnih televizija i nacionalnih dnevnih novina – navijanje, neravnopravnost … I vlast ima primedbe na medije – pre svega na nedeljnike, jedan dnevni list, nekoliko kablovskih i lokalnih TV stanica, ali i na RTS. Sa druge strane, direktor RTS se pre neki dan osvrnuo i na činjenicu da RTS uživa najveće poverenje.

 • Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija

  To je do juče stvarno delovalo neverovatno – u svetu se za relativno kratko vreme nakupilo 17 biliona državnih i korporativnih obveznica s negativnim prinosima. Uprošćeno, poverioci masovno ulažu pare u takve vrednosne papire, a dužnici obećavaju da će im vratiti manje nego što su pozajmili jer “moderni zelenaši” prihvataju “negativne kamate”.

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare

  Jedan problem jeste bojkot. Drugi – pregovori s Kosovom. A onda su tu i privredna kretanja, koja nisu ohrabrujuća. Očekivani odgovor vlasti jesu najave da će se povećavati plate i penzije, a tu je i najavljeni plan o javnim ulaganjima u preporod. Za nove četiri godine, deset, dvanaest, a možda i više milijardi evra u – sve. Zašto sve to? Ostavljam po strani Kosovo jer ni vlast niti opozicija ne mogu da očekuju mnogo glasova na tome.

 • Momčilo Pantelić: Suverenitet na tezgi Momčilo Pantelić: Suverenitet na tezgi

  Gotovo istovremeno istovetne stavove su, začudo, u samo donekle sličnim izazovima iskazale premijerke dve zemlje, drastično različitog međunarodnog rejtinga – Danske i Srbije. Ovdašnja autonomna teritorija nije na prodaju, takoreći uglas poručile su Mete Frederiksen i Ana Brnabić.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side