01.03.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"

Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"
Izvesna Tatjana, mlađahna kondukterka beogradske autotransportne kuće Lasta, otpuštena je sa posla zato što ju je saobraćajna policija uhvatila pred Kikindom da vozi dabldeker autobus na redovnoj liniji Beograd – Subotica iako nema vozačku dozvolu. Ona se brani kako ume i kaže da “nikoga nije ubila” nego je samo, na molbu kolege vozača, “pomerila” spomenuti autobus sa šest putnika i pri tome nije napravila nijedan saobraćajni prekršaj.

Ovaj bizaran slučaj podseća me kako mi je jedan prijatelj, politikolog po obrazovanju, objašnjavao zašto autobusom može da upravlja samo obučeno i od države licencirano lice, a zašto pojedinim ministarstvima mogu da rukovode i političari koji za dati resor nisu obrazovani – jer su okvalifikovani kao političari.

Navodno, pošto se ministarstva bave samo “politikom” u određenim oblastima, onda nije obavezno da ministar odbrane bude oficir, ministar unutrašnjih poslova policajac, ministar poljoprivrede agronom, da ministar inostranih poslova ne mora da zna strane jezike, itd. Taj politikolog mi je na primeru aktuelnog ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji nije ni služio vojni rok (zbog kratkovidosti), dokazivao da u nekim zemljama tu funkciju čak imaju i neke žene, čije ranije karijere nemaju nikakve veze sa vojskom i vojnim službama.

Nisam imao kud već sam prihvatio njegovu argumentaciju, ali sam zadržao mišljenje da bi bilo dobro kada bi ministri bili mnogo kompetentniji za oblasti koje preuzimaju i da je slučaj lekara Laze Pačua, legendarnog ministra finansija Srbije, ipak zaseban i jedinstven u našoj istoriji. Uostalom, u Vladi Srbije danas imamo mnogo ministara koji se prethodno nisu dokazali ni kao kompetentni političari opšte prakse, a uz to nisu na svom terenu ni u sopstvenom resoru, a voze mnogo krupnije “dabldekere” i izazivaju sudbinu ne šest putnika, kao gorepomenuta samouverena Tatjana, nego miliona građana Srbije.

Spomenuti slučaj dobio je proteklih dana veliki publicitet u našim medijima zato što se na opštepolitičkom planu, zapravo, u Srbiji ne događa ništa novo, osim što se zaoštrava sukob između vlasti i snaga koje organizuju i podstiču građanske proteste, a koji traju već skoro dva meseca, pa su zahvatili i mnoge gradove i varoši mimo Beograda. Taktika obe strane je da se čeka neka “velika greška” političkih protivnika, a ta greška bi izgleda trebalo da se tiče kosovskog pitanja – što, samo po sebi, upućuje na zaključak da će rasplet ovog sukoba ići u korist štete po vitalne interese države i njenih državljana.

Vlast se izgleda uzda da će doći do cepanja građanskog pokreta po njegovim jedva sastavljenim “ideološkim šavovima” ili bar da će doći do eskalacije nasilja, što bi možda dalo povod za “oštrije mere” protiv protestantskih kolona. Sa druge strane, oni koji bi nekako da usmere građanske proteste u svoju političku korist, članovi Saveza za Srbiju, smatraju da se pritisak sa ulice na Vučićevu koaliciju već isplatio, a da će pravu dobit oni ostvariti ako se javnosti doista prikažu kao “branioci Kosova” od “izdajničke politike” (koja će se, navodno, tek obelodaniti). Pri svemu tome navodno se traži “promena sistema” vlasti u Srbiji – ali ne i promena Ustava Srbije. Pa šta će onda obezbeđivati “temeljne promene”?

Sve se to događa u vreme kada su, čini se, međunarodni faktori zabavljeni krupnijim svetskim problemima, oko kojih su očigledno podeljeni. Ne verujem da nisu podeljeni i oko pitanja kako se postaviti na Balkanu. Dotle će balkanske Tatjane moći da voze i vozove, kad već to toliko vole.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.03.2019, 11:02h Ljuba

  Šta reći a da već nije rečeno i napisano: https://www.danas.rs/ekonomija/trener-sef-rasvete-i-vodja-cuvara-vode-lastu/ https://www.beogradskiportal.rs/2018/05/20/ceo-svet-nam-se-smeje-zbog-laste-niko-se-nije-obratio-mediji-cute/

Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet

  Predstojeći izbori biće referendum o njemu. On je lider koji je okupirao javni prostor, pa kao da ne postoji nijedna tema koja se masovnije i sudbinskije tretira od podržavanja i osporavanja njegovog lika i dela. Da li je dotični zaista borac protiv elite zarad prosperiteta zapostavljenih slojeva, kako se diči, ili samo vulgarni narcis koji ne poštuje vladavinu zakona i institucije?

 • Vladimir Gligorov: Dve Srbije Vladimir Gligorov: Dve Srbije

  Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

 • Momčilo Pantelić: Izazovna demografija Momčilo Pantelić: Izazovna demografija

  Vratite se tamo odakle ste došle, odbrusio je nedavno Donald Tramp kvartetu parlamentarki, kritičarkama njegove politike. Sebi je, tako, obezbedio mesto u budućoj antologiji iskaza kojima su šefovi država udarili na sopstveni poredak.

 • Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka

  Ako pogledate udarne privredne vesti ono malo preostalih medija koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije, objavljenih u poslednjih desetak dana, videćete da su računi koje građanima Srbije ispostavljaju republička javna preduzeća i velike kompanije u većinskom državnom vlasništvu sve papreniji: Srbijagasu otpisana dugovanja prema državi u ukupnom iznosu od 141 milijardu dinara; prošlogodišnje državne subvencije Kompaniji Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu iznosile su 2,75 milijardi dinara; slovenačka avio-firma Adrija ervejz prijavila je beogradskog avio-prevoznika Er Srbija nadležnoj evropskoj komisiji zbog velikog nedozvoljenog subvencioniranja firme u kojoj je većinski vlasnik; Elektroprivreda Srbije (EPS), prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, prošle godine je zabeležila gubitak od 1,3 milijarde dinara.

 • Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku? Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku?

  Ovo bi bilo pitanje od milion dolara, i to ne samo za 21. već i za prethodne vekove i istorijske okolnosti, da kultura iole nešto vredi u Srbiji.

 • Vladimir Gligorov: Moderna monetarna teorija Vladimir Gligorov: Moderna monetarna teorija

  Ovo ne mora da bude od neposrednog interesa, ali je svakako zanimljivo, posebno sada kada se raspravlja o merama monetarne politike u Vašingtonu i Frankfurtu. I u svim drugim centralnim bankama, ali ove dve su najvažnije.

 • Dževad Sabljaković: Lahor i hlad Dževad Sabljaković: Lahor i hlad

  "Pažnja! Pažnja! Vrućine koje podnosimo su opasne. Pijte što više tečnosti. Održavajte kontakt sa svojim bližnjima. Ako nekom u vašoj blizini nije dobro, pritecite mu u pomoć...", čulo se sa zvučnika u pariškom metrou u danima julske vreline, canicule, kad se živa u termometru popela do 42,6°C, rekordnog stepena otkad se temperatura mjeri.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side