08.03.2013 Beograd

Dimitrije Boarov: Industrija na budžetu

Dimitrije Boarov: Industrija na budžetu
Svako ko bilo šta zna o evropskoj proizvodnji čelika mogao je sa sigurnošću da prognozira da Uralvagonzavod iz Rusije neće poslati ponudu za preuzimanje Smederevske železare, pa bi danas bilo nekorektno reći – Rusi opet izneverili.

Dakle, pred Vladom Srbije se, godinu dana od odlaska Amerikanaca iz Smedereva, nalazio problem - šta da se radi za železarom „na tihom hodu“ koja je Srbiji na teretu već duže od pola veka, nekad više nekad manje?

Vlada je o tome morala da odlučuje u vreme kada svih 360.000 radnika zaposlenih u 500 evropskih čeličana strepe za posao. Jer, situacija i perspektive su loše – udeo Evrope u svetskoj proizvodnji čelika (između 2001. i 2011. godine) smanjio se sa 22 na 12 odsto, a ponovni talas pada prodaje automobila donosi nove nevolje za plasman čeličnih limova. Poznati svetski proizvođač čelika indijski Mital u Evropi je već zatvorio čeličane u Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj, a i drugi kreću istim putem.

US Stil je posle napuštanja Smederevske železare krajem prošle godine objavio da nudi na prodaju i železaru u Košicama u Slovačkoj, sa 11.000 zaposlenih – uprkos tome što ona (za razliku od smederevske) proizvodi autolimove i nema problem sa plasmanom tih limova u četiri „šrafciger“ fabrike automobila u toj zemlji (Folksvagen, Reno, Pežo-Sitroen i Kia).

Amerikanci ne kažu tačno zašto ipak prodaju i tu železaru u Slovačkoj – jedni misle zbog skupih propisa o ekološkoj zaštiti u EU, drugi spominju skupu sirovinu, dok treći podsećaju da su upravo protekle godine „iscurile“ velike desetogodišnje poreske olakšice koje su im bile date u ovoj zemlji.

Protekle sedmice čuli smo da se Vlada Srbije, baš u takvim evropskim prilikama, odlučila da u Smederevu potpali jednu od dve visoke peći i „pokrene proizvodnju“ u zamrlom industrijskom gigantu - uz obrazloženje da ova železara kada ne radi godišnje opterećuje budžet sa 145 miliona evra, a kada bude radila trošak će se, navodno, podići na samo 165 miliona evra, to jest 20 miliona evra više. Ministar Dinkić kaže da to mora da se uradi kako ne bi „umro“ čitav jedan grad, a i kako bi se sačuvalo pet odsto BDP-a Srbije.

Dakle, ako se nabroje „racionalni razlozi“ za obnavljanje proizvodnje moglo bi se reći da s povećanim budžetskim troškom pogoni neće propadati, potraga za partnerom će se moći nastaviti, a oko 5.000 radnika i 500 rukovodilaca imaće gde da rade za plate u visini od 80 odsto od onih koje su imali posle odlaska US stila početkom prošle godine. Šta na indirektan način govori ova odluka?

Prvo, da Vlada nema političke snage da se suoči ni sa jednim od nekoliko nasleđenih najkrupnijih ekonomskih problema Srbije. Ona zapravo nema „plan B“ za spasavanje Smedereva od ekonomske katastrofe, jer svaki takav plan bi podrazumevao značajne investicije za restrukturiranje i pokretanje nečeg novog što ima tržišnu perspektivu.

Zbog toga Mlađan Dinkić nastavlja putem svojih prethodnika na čelu Ministarstva finansija – pa će uskoro cela srpska industrija biti „na budžetu“ kako bi se „održao BDP“ i ova grana sačuvala za budućnost iz nekih „geostrateških“ razloga. Sve dok se potpuno ne iscrpi kreditni kapacitet države Srbije u inostranstvu i dok se ne upropaste svi poreski obveznici iz drugih privrednih branši.

Drugi razlog za odluku o „spasavanju“ Smederevske železare mogao bi se konstruisati „još uže“ politički – kao potez nužan uoči nekakvih prevremenih parlamentarnih izbora ove godine – kao kupovanje vremena do nekog trenutka kada će Vlada ojačati i pred sobom imati puni mandat.

Uostalom, kad čuvaš jednu železaru koja danas „kalkuliše sa gubicima“, ljudi smatraju da time pokazuješ da veruješ da će u nekoj budućnosti doći vreme kada će srpskoj industriji doista biti potreban i čelik iz Smedereva.

Ima već, naravno, i vickastih konstrukcija, a najluđa je ona da će Smederevska železara najviše biti potrebna predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću – za proizvodnju kolajni i medalja koje je naveliko počeo da deli, i šakom i kapom, najviše po inostranstvu – kako bi renovirao Sovjetski Savez u kojem bi se moglo naći mesta i za Srbiju. A dok je postojao taj „sojuz“, nijedna železara u njemu nije bila ugašena jer je vladalo mišljenje da bez čeličana i teške industrije nema prave nezavisnosti prema svetskom imperijalizmu kapitalističkog tipa.

autor: Dimitrije Boarov izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 6.05.2013, 14:34h Jaša

  U Srbiji ni jedna fabrika ne rai, ni jedan posao se ne isplati, sve, sve, je u minusu. Zabranjeno je pravo na rad! Dinar je 400% podcenjen, plaćamo najskuplje kamate na svetu, imamo njaveće poreze, namete i dadžbine na Zemlji planeti. Proizvodnja ne postoji, a izvoz je najstožije zabranjen. Nikakva ljudska aktivnos se u Srbiji ne isplati. Poslovni ambijent u Srbiji je užas. Ko uspe da se domogna psoša smesta beži iz zemlje. Srbiju drže u užasu i fundamentalizmu deca i unuci Čuvara revolucije KOS 1944 partizani ušli iza ruskih tenkova u Beograd. Danas je to moderno društvo VBA, koje odlučuje o životu i smrti svakog građanina, uključujući premijera 2000-2003. minusu.

 • 8.03.2013, 22:49h Sava

  Lepo receno ali sta je resenje? Ko to ima hrabrosti da zavije u crno Smederevo? Nisu hteli refineriju Komiko Oil i sada gledaju u drzavu i dobijaju tih 80% plate a realno ne rade i ne zaradjuju nista. Mogli su da odbiju rafineriju jer ce im drzava uvek priskociti u pomoc. Ima li hrabrih da zatvore zelezaru? Nema.

 • 8.03.2013, 11:23h mašinac (3)

  pa gospodine i ti si na budžetu, pa predloži nešto pametnije.

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu

  Dok na plaži u prelepoj Istri čitam hrvatske novine, vidim da i njihove “visoke dužnosnike” opterećuje pitanje može li se Hrvatska suprotstaviti novoj krizi?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike

  Obrni-okreni, naša politika se vrti oko medija. Opozicija poteže ponašanje nacionalnih televizija i nacionalnih dnevnih novina – navijanje, neravnopravnost … I vlast ima primedbe na medije – pre svega na nedeljnike, jedan dnevni list, nekoliko kablovskih i lokalnih TV stanica, ali i na RTS. Sa druge strane, direktor RTS se pre neki dan osvrnuo i na činjenicu da RTS uživa najveće poverenje.

 • Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija

  To je do juče stvarno delovalo neverovatno – u svetu se za relativno kratko vreme nakupilo 17 biliona državnih i korporativnih obveznica s negativnim prinosima. Uprošćeno, poverioci masovno ulažu pare u takve vrednosne papire, a dužnici obećavaju da će im vratiti manje nego što su pozajmili jer “moderni zelenaši” prihvataju “negativne kamate”.

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare

  Jedan problem jeste bojkot. Drugi – pregovori s Kosovom. A onda su tu i privredna kretanja, koja nisu ohrabrujuća. Očekivani odgovor vlasti jesu najave da će se povećavati plate i penzije, a tu je i najavljeni plan o javnim ulaganjima u preporod. Za nove četiri godine, deset, dvanaest, a možda i više milijardi evra u – sve. Zašto sve to? Ostavljam po strani Kosovo jer ni vlast niti opozicija ne mogu da očekuju mnogo glasova na tome.

 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side