05.04.2013 Beograd

Dimitrije Boarov: Neobična Milerova poseta

Dimitrije Boarov: Neobična Milerova poseta
Prošle sedmice Srbiju je posetio Aleksej Miler, prvi čovek Gasproma, jedne od najvećih svetskih i ruskih energetskih kompanija – ali cilj ove posete ostao je prilično nejasan jer su ugovori koje je u Beogradu potpisao sa Jugorosgasom (uvoznikom) i Srbijagasom (preprodavcem) ruskog prirodnog gasa gotovo smešne sadržine, ako sadrže samo ono što je objavljeno.

A objavljeno je da je ugovoreno da će ruski energetski gigant do 2021. godine „garantovati“ Srbiji godišnje isporuke od 1,5 milijardi kubika prirodnog gasa, te da će cena tog gasa biti snižena u odnosu na prošlogodišnju za 13 odsto. Ostalo su bili razgovori i razmatranja mogućnosti unapređenja neke buduće saradnje.

Zašto ovi ugovori, ako sadrže samo to što su navele zvanične agencijske vesti, ne mogu objasniti pravu svrhu Milerove posete Beogradu, tokom koje se odvojeno sreo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem?

Prvo, Srbija već uvozi između 1,2 i 1,5 milijardi kubika gasa, što je i inače mala količina sa gledišta međunarodne trgovine gasom, a „garantovanje“ takve količine u vreme evropske i srpske oseke u tražnji za ruskim gasom (koja ima dugoročnu tendenciju) deluje doista patetično.

Kada se tome pridruži da je Miler „doneo“ u Beograd vest da će Srbiji cena gasa biti snižena za 13 odsto „po najvećem preferencijalu“ – ni to nije ništa spektakularno, jer su moskovske Izvestije (što je prenela i naša štampa) već objavile da se Srbiji spušta cena gasa za 12 odsto, što je slično „popustu“ koji su dobili Austrija, Italija, Grčka i Makedonija, a znatno manje od popusta, na primer, Poljskoj (minus 27 odsto), Bugarskoj (minus 22 odsto) ili Nemačkoj (minus 16 odsto), itd.

Ako je Miler ovoga puta došao u Beograd da uglavi dogovor o gradnji, navodno, četiri elektrane na gas u Srbiji (svaka sa snagom od 450 megavata), opet nešto nije sasvim jasno. Jer, o tim elektranama razgovaralo se već više puta, ali je ostalo maglovito čije bi to elektrane bile, ruske ili srpske, ako bi se s njima, kako je on sam rekao, „direktno“ ugovarale i količine i preferencijalne cene gasa.

Ko zna, uzgred, kolika bi ta cena gasa morala biti niska (ili možda visoka) kada se okonča izgradnja tih elektrana – da bi struja koja se u njima proizvede mogla biti konkurentna na evropskom, a naročito na srpskom tržištu.

Miler je uz to nagovestio da bi, valjda u slučaju da se te elektrane izgrade, a srpska industrija oporavi, Srbija mogla računati na 3,9 milijardi kubika gasa iz gasovoda „Južni tok“, što bi vodilo zaključku da bi planirane elektrane ipak bile i srpske, a i za njih bi Srbija, u pretpostavljenom slučaju, morala da potegne značajna investiciona sredstva (iz kojih izvora?).

Izvesnoj konfuziji oko ove posete doprinosi i to što je Miler jednostavno „obavestio“ domaćine u Srbiji da se gradnja „Južnog toka“ odlaže za godinu dana, mada je početak radova svečano priređen na obali Crnog mora još jesenas, a kamen temeljac postavio je sam predsednik Rusije Vladimir Putin.

Da maglovitost saopštenja o Milerovoj poseti bude još gušća doprinela je i njegova izjava da je Gasprom u Srbiju uložio dve milijarde dolara, što deluje i neprecizno i preterano. Neprecizno, jer je i Srbija vlasnik trećine NIS-a koji je taj ulagač u Srbiju, a preterano - s obzirom na volumen investicija koje je sam NIS saopštavao javnosti tokom ovih godina.

Tek krajem protekle sedmice procurilo je u javnost nešto što je možda bio cilj Milerove posete „vrhu Srbije“. Kako piše Blic (31. marta), Miler se svojim domaćinima požalio da „pojedinci u Srbiji opstruiraju gasni sporazum i ’Južni tok’“, te da je Dušan Bajatović „garant“ strateškog partnerstva Gasproma sa Srbijom i Srbijagasom.

Ako nije reč o nekoj Blicovoj špekulaciji zasnovanoj na rekla-kazala informacijama (ministarka Mihajlović je izjavila da je reč o izmišljotini), onda bismo na sceni imali prilično otvoreno mešanje ruske strane u domaću tuču prsa u prsa između SPS-a i SNS-a oko toga ko će doista kontrolisati srpsku energetiku.

SPS se tu naselio odavno i ne prija mu ni ministarka iz redova stranke koalicionog partnera, pogotovu što ona stalno „hoće da hapsi“ njihovog omiljenog „državnog tajkuna“ iz Srbijagasa, koji je istovremeno i Dačićev oprobani saborac.

Na drugoj strani, SNS čini se zna da onaj ko upravlja energetikom zapravo upravlja Srbijom i, što je možda još važnije, tek tako postaje glavni sagovornik Moskve, kojoj možda nije dovoljno što predsednik Srbije Tomislav Nikolić stalno govori da će „Srbija opravdati poverenje ruskih investitora“. Kao da nam preti nova IB rezolucija.

autor: Dimitrije Boarov izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 5.04.2013, 13:18h makijaveli (7)

  Neprekidne igranke oko naftno-energetskog kompleksa, sa puno neistina, nepoznanica. Jedino je sigurno da su Rusi u celoj prici usisuvac a Srbija predmet isisavanja svega sto ima.A iznos ulaganja u Srbiju od strane Gasproma treba uzeti sa rezervom, jer Ruski ulagaci jako vole da investicije predstavljaju po nerealno uvecanim vrednostima. Cenu svega toga ce jasno platiti gradjani proz cenu energenata i totalnu zavisnost.

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Dve Srbije Vladimir Gligorov: Dve Srbije

  Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

 • Momčilo Pantelić: Izazovna demografija Momčilo Pantelić: Izazovna demografija

  Vratite se tamo odakle ste došle, odbrusio je nedavno Donald Tramp kvartetu parlamentarki, kritičarkama njegove politike. Sebi je, tako, obezbedio mesto u budućoj antologiji iskaza kojima su šefovi država udarili na sopstveni poredak.

 • Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka

  Ako pogledate udarne privredne vesti ono malo preostalih medija koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije, objavljenih u poslednjih desetak dana, videćete da su računi koje građanima Srbije ispostavljaju republička javna preduzeća i velike kompanije u većinskom državnom vlasništvu sve papreniji: Srbijagasu otpisana dugovanja prema državi u ukupnom iznosu od 141 milijardu dinara; prošlogodišnje državne subvencije Kompaniji Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu iznosile su 2,75 milijardi dinara; slovenačka avio-firma Adrija ervejz prijavila je beogradskog avio-prevoznika Er Srbija nadležnoj evropskoj komisiji zbog velikog nedozvoljenog subvencioniranja firme u kojoj je većinski vlasnik; Elektroprivreda Srbije (EPS), prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, prošle godine je zabeležila gubitak od 1,3 milijarde dinara.

 • Dimitrije Boarov: Kako do bržeg rasta Dimitrije Boarov: Kako do bržeg rasta

  Otkako je posle prvog kvartala ove godine objavljeno da je Srbija u tom kratkom razdoblju povećala bruto domaći proizvod za samo 2,5 odsto, počelo je procenjivanje da li se uopšte 2019. može ostvariti projektovani privredni rast od 3,5 odsto i da li je realno očekivati povećanje te stope u narednim godinama bar do tempa od oko četiri odsto godišnje.

 • Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku? Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku?

  Ovo bi bilo pitanje od milion dolara, i to ne samo za 21. već i za prethodne vekove i istorijske okolnosti, da kultura iole nešto vredi u Srbiji.

 • Dževad Sabljaković: Lahor i hlad Dževad Sabljaković: Lahor i hlad

  "Pažnja! Pažnja! Vrućine koje podnosimo su opasne. Pijte što više tečnosti. Održavajte kontakt sa svojim bližnjima. Ako nekom u vašoj blizini nije dobro, pritecite mu u pomoć...", čulo se sa zvučnika u pariškom metrou u danima julske vreline, canicule, kad se živa u termometru popela do 42,6°C, rekordnog stepena otkad se temperatura mjeri.

 • Mijat Lakićević: Makron ili mikron Mijat Lakićević: Makron ili mikron

  Potpuno je razumljivo da neko, kad vidi, tj. čuje Dačića, jednostavno zažmuri i kaže: ma daleko im lepa kuća. Ali nije u tome poenta; to je lako, to Dačić i hoće.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side