29.03.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: O Vojvodini - neozbiljno

Dimitrije Boarov: O Vojvodini - neozbiljno
Rasprava o “vojvođanskim predlozima” da se nakon 13 godina od donošenja Ustava Srbije, a 11 godina od isticanja ustavnog roka, u Skupštini Srbije donese zakon o finansiranju autonomne pokrajine i tome doda neka deklaracija o autonomiji Vojvodine, na neozbiljan način zakazana je samo iz jednog, praktično sitnog, taktičkog političkog razloga vladajuće vrhuške: da se isproba da li će se tom temom vratiti u skupštinsku salu i “opozicioni poslanici” koji bojkotuju plenarni rad tog vrhovnog zakonodavnog organa države (to jest, poslanici koji pripadaju strankama koje su sačinile blok Saveza za Srbiju).

Taj razlog otvoreno je i bez zazora iznela i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je vojvođansku temu i stavila na dnevni red tekućeg zasedanja iako je Vlada Srbije odmah izdala saopštenje da je ona protiv rešenja koje je nominalno podnela Liga socijaldemokrata Vojvodine (a, navodno, još mnogo ranije parlamentu podnela poslanica Aleksandra Jerkov). Vlada pri tome ništa nije prozborila o osnovnom pitanju – zašto nastavlja da krši Ustav Srbije, na isti način na koji su ga kršile sve prethodne vlade u protekloj deceniji? Da stvar bude potpuno “zaokružena”, poslanici stranaka SzS niti su se vojvođanskim povodom vratili u skupštinsku salu niti su se u predvorju Skupštine oglasili povodom Vojvodine, niti o Vojvodini i regionalnim autonomijama bilo šta zapisuju u svojim “sporazumima s narodom”. Sve se na kraju svelo na “doskočice” i stara prepucavanja već olupanih političkih veterana – Čanka, Šešelja, Bajatovića i drugih, kao i na već otrcanu priču o nekakvom “vojvođanskom separatizmu”. Kao da i samu “vojvođansku temu” pamte samo najstariji i kao da pitanje teritorijalnih autonomija istorijskih regija više nije aktuelno i nikad više neće biti aktuelno.

U navodno demokratskoj Srbiji i dalje se kukumavči o nekakvom “jedinstvu”, pa se vojvođanski autonomistički zahtevi smatraju ugrožavanjem tog jedinstva. Istina, sada se saradnicima “naših neprijatelja” već smatraju i oni koji demonstriraju protiv Vučića po ulicama. Inače, više puta sam rekao nekima koji sada šetaju protiv Vučićeve svevlade, a godinama su mi pričali o potrebi stvaranja “nacionalnog jedinstva”, da ne razumem zašto se sada bune kada je “jedinstvo” zapravo postignuto i kada “nacionalni vođa” uživa podršku više od 60 odsto anketiranih građana. Oni kažu da će “promeniti sistem” i vratiti u pogon “državne i društvene institucije”, ali se ne odriču “jedinstva” i “srpske sabornosti”, koja zakonito vodi ka dominaciji jednog.

Ako se vratimo “vojvođanskom pitanju”, zanimljivo je primetiti da gorespomenuta skupštinska rasprava nije pokrenula ni nešto više priče u našoj javnosti o pogubnom procesu centralizacije u Srbiji, koja se jednostavno očitava na osnovnim ekonomskim pokazateljima. Činjenica da je, prema podacima za 2017. godinu, Beogradski region stvarao 39,8 odsto BDP-a Srbije, Vojvodina 26,2 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije 19,8 odsto, a Region Južne i Istočne Srbije samo 14,1 odsto, trebalo bi da bude alarm ne samo za nosioce ekonomske politike nego i za političke lidere Srbije. Nije tu glavno što je Vojvodina od veoma razvijenog postala “nerazvijen region” u Srbiji (takve degradacije nigde nema u Evropi) nego je glavno to da se svim regionima bar obezbedi da žive od svoga rada, a ne samo od milosti centralne vlasti u Beogradu.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO Mijat Lakićević: NATO, bato, samo NATO

  Iskreni, pravi srpski nacionalista, Srbin sa dna kace, što se kaže, on bi se danas svom snagom zalagao za članstvo Srbije u Severnoatlantskoj ugovornoj organizaciji (North Atlantic Treaty Organisation), poznatoj kao NATO.

 • Mijat Lakićević: Srbija na opasnom putu Mijat Lakićević: Srbija na opasnom putu

  Đe smo bili svuđ smo poginuli – da parafraziram naziv one nezaboravne pozorišne predstave – ostalo je još samo fudbalsko polje Kosovo, ali i tu će uskoro “krvca da procveta”.

 • Drago Pilsel: Stopiranjem Stepinca papa Franjo želi “čišćenje pamćenja” Drago Pilsel: Stopiranjem Stepinca papa Franjo želi “čišćenje pamćenja”

  Kako to da će u septembru biti 25 godina od prve posjete Ivana Pavla Drugog Hrvatskoj, kada je Papa pozvao kršćane i druge na odlučno suočavanje s prošlošću, na oprost i pomirenje, a da se hrvatski biskupi dosad nisu odvažili izraditi jedan temeljiti i sveobuhvatni dokument na temu “povjesnog pamćenja na očišćen način”

 • Vladimir Gligorov: Transferi iz EU budžeta Vladimir Gligorov: Transferi iz EU budžeta

  Koji su efekti transfera iz razvijenijih u manje razvijene zemlje članice Evropske unije?

 • Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija Dimitrije Boarov: Štiglic i Srbija

  Kad god neke novine u Srbiji prenesu neki tekst čuvenog ekonomiste, nobelovca i kolumniste Džozefa Štiglica, pozovu me neki stari drugovi da me pitaju šta ja mislim o “fijasku neoliberalizma” i tezi da se “neoliberalizam mora proglasiti mrtvim”, što je lajtmotiv ovog ekonomskog velikana – i pitaju me zašto Srbija, uprkos tome, i dalje istrajava na “neoliberalističkoj ekonomskoj filozofiji”.

 • Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet

  Predstojeći izbori biće referendum o njemu. On je lider koji je okupirao javni prostor, pa kao da ne postoji nijedna tema koja se masovnije i sudbinskije tretira od podržavanja i osporavanja njegovog lika i dela. Da li je dotični zaista borac protiv elite zarad prosperiteta zapostavljenih slojeva, kako se diči, ili samo vulgarni narcis koji ne poštuje vladavinu zakona i institucije?

 • Dimitrije Boarov: Auto-putevi i razvoj Dimitrije Boarov: Auto-putevi i razvoj

  Povodom pompeznog otvaranja poslednje deonice Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri i otvaranja radova na deonici Koridora 11 od Čačka do Požege, setio sam se neprilike koju sam pre 10-15 godina doživeo u Kladovu.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side