06.11.2015 Beograd

Dimitrije Boarov: Racionalna diplomatija

Dimitrije Boarov: Racionalna diplomatija
Iako je premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić,prilikom posete Moskvi protekle sedmice rekao da on vodi politiku “racionalne diplomatije” i u odnosima sa Rusijom, to nije moglo da zaustavi jake proruske lobije u Srbiji u ponovnim izlivima oduševljenja što su se “odnosi Srbije i Rusije vratili u svoj stari, pravi kolosek”.

Istina, citiranu izjavu nije ovoga puta dao neko sa srpske strane, već poznata ruska istoričarka zadužena za Balkan Jelena Guskova (u intervjuu Večernjim novostima 1. novembra), ali od tona te izjave nije daleko ni potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je rekla da je “i ova poseta pokazala da u ovo teško vreme nismo sami, da smo sačuvali političku stabilnost i da, kao i do sada, imamo podršku Rusije” (intervju Dnevniku 1. novembra).

Zasad je, inače, teško “racionalno” proceniti šta je doista iz Moskve ponela kući srpska Vladina delegacija, jer ono što je prošle nedelje potpisano ne prelazi nivo memoranduma iliti izjava dobre volje, čega uvek ima na pretek prilikom rusko-srpskih susreta na bilo kom nivou. Ako ostavimo po strani ono o čemu se najmanje zna, a najviše naslućuje, a to su mogući načelni dogovori premijera Vučića i predsednika Putina oko prilično masivnog uvoza ruskog naoružanja u Srbiju, ostaje relativno malo čvršćeg “ekonomskog materijala” koji bi ovoj poseti dao željeni racio. Čak neki posmatrači smatraju da ćemo buduće, nagoveštene “ekonomske popuste” sa ruske strane platiti ili preplatiti preko uvoza oružja (ne računajući dodatne spoljnopolitičke štete u Evropi i SAD koje će možda zadesiti Srbiju zbog ovog naprasnog “naoružavanja”, ako do njega doista dođe).

Iako premijer Aleksandar Vučić izgleda kao onaj koji je najviše doprineo da Srbija u Moskvi dobije nešto opipljivo na ekonomskom planu, pravi “dobitnik” u prošlonedeljnoj srpskoj nedelji u Moskvi je zapravo Dušan Bajatović, glavni čovek Srbijagasa. Naime, Bajatović je, sa prvim čovekom Gasproma Aleksejem Milerom, u suštini pripremio međudržavni memorandum o proširenju gasnog skladišta Banatski Dvor (sa kapaciteta od 460 miliona kubika na milijardu kubika) i mogućoj izgradnji novog gasnog skladišta u Itebeju (još milijardu kubika). No, ne samo to, nego i nagovešteni popust u ceni gasa za Metanolsko-sirćetni kompleks u Kikindi i Azotaru u Pančevu (Petrohemija se upadljivo ne spominje) verovatno je u vezi sa Bajatovićevim ličnim vezama u Gaspromu.

Naime, relativno malo je poznato da je Javno preduzeće Srbijagas posle 2008. i 2011. godine, konverzijom potraživanja u kapital, steklo 71,86 odsto vlasništva u kompaniji MSK u Kikindi, pa je Bajatoviću verovatno stalo da to preduzeće proradi posle četiri godine mirovanja, kad je u njega već uložio potraživanja u visini od 88,2 miliona evra nenaplaćenih isporuka gasa (plus je uz garanciju Srbijagasa morao da uzme pozajmicu od 18 miliona evra za obrtni kapital MSK). Šta je prema ovim Bajatovićevim ulaganjima (a, dakako, to su bila ulaganja na račun javnog duga države Srbije), onih pet miliona evra državnih ulaganja u MSK koje je premijer Vučić spomenuo u govoru povodom ponovnog pokretanja rada ove fabrike, dodajući da mu nije žao što je taj novac otišao u severni Banat.

Ako se vratimo na cenu gasa za MSK, posle popusta koji će, prema obećanju “bez detalja”, odobriti Gasprom (sigurno zajedno sa ovdašnjim NIS-om i njegovim “ruskim gasom srpskog porekla”), od navodno 220 dolara za 1.000 kubika gasa, moramo tu cenu oceniti kao povoljnu. Iako ne treba zaboraviti da je tražnja za ruskim gasom u Evropi, usred priprema za grejnu sezonu, manja od očekivane, a nafta je i dalje ispod 50 dolara za barel, što je orijentir i za cenu gasa, pa je razumljivo što Gasprom daje popuste i što je zainteresovan za skladišta gasa u Srbiji (da bi mogao Evropi da nudi gas u razdobljima boljih cena).

Naime, pojednostavljeno rečeno, spomenuta cena gasa deluje povoljno jer se svi sećamo da je pre nekoliko godina, kada je barel nafte koštao oko 100 dolara, cena 1.000 kubika ruskog gasa za Srbiju bila oko 500 dolara. Reklo bi se da smo sa spomenutog cenovnog odnosa jedan prema pet, napredovali na odnos jedan prema 4,4, što nije zanemarljivo, ali nije ni preterano dobro.

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side