11.10.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Šta smo rekli MMF-u

Dimitrije Boarov: Šta smo rekli MMF-u
Krajem protekle sedmice u Beograd je stigla misija Međunarodnog monetarnog fonda na treće konsultacije u okviru poznatog "savetodavnog aranžmana" (PCI), koji je Vlada Srbije zaključila sa ovom svetskom institucijom. Naime, 4. oktobra, baš u finišu skupštinske rasprave o rebalansu državnog budžeta za ovu godinu, u Narodnoj banci Srbije održan je prvi plenarni sastanak delegacije MMF-a, na čelu sa Janom Kejsom Martejnom, s našom delegacijom koju predvodi guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Na tom sastanku glavni govornik bio ipak je ministar finansija Srbije Siniša Mali i njegovo ministarstvo je i izdalo saopštenje o sadržaju pomenutog sastanka. Izvesna mana ovog saopštenja upravo je u tome što je javnost uglavnom izveštena o tome šta je ministar Mali rekao delegaciji MMF-a, a o tome šta su na to rekli članovi te delegacije – obavešteni smo vrlo šturo. Možda oni, za početak, i nisu mnogo govorili (u Beogradu će biti do 15. oktobra), ali su nam uglavnom prenete samo pohvale koje su tom prilikom iznete na račun ekonomske politike Srbije i njenih planova za iduću godinu. I pohvale se mogu shvatiti kao saveti, ali je teško pretpostaviti da je projekcija budžeta Srbije za iduću godinu prošla bez spomena, a tako ispada prema saopštenju Ministarstva finansija.

Inače, Mali je na ovom sastanku (prema onome što navodi Beta) govorio o modernizaciji Poreske uprave (smanjenju broja filijala sa 178 na 37); zatim o promeni metodologije za kapitalne projekte (jer su “infrastrukturni projekti apsolutno prioritet Vlade Srbije”); potom je Mali izneo zadovoljstvo što u pronalaženju strateškog partnera za Komercijalnu banku ima više konkurenata, kao i o biznis planu za Poštansku štedionicu (koji treba da se napravi); ministar je naveo i da je upravo u toku prodaja paketa problematičnih kredita u vrednosti od 1,82 milijarde evra (za mene je to vest); Mali je izvestio misiju MMF-a i o setu zakona koji treba da aktiviraju tržište kapitala u Srbiji; i, napokon, obavešteni smo da je stručnjacima MMF-a rečeno da će budžet Srbije za iduću godinu “u narednih deset dana biti u potpunosti definisan”, te da će biti “razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije” jer je “najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu”. Od konkretnih brojki samo se navodi da se za 2020. projektuje povećanje penzija od 5,1 do 5,5 odsto. U saopštenju Ministarstva finansija ističe se da su članovi misije MMF-a čestitali ministru Siniši Malom na postignutim rezultatima u reformi poreske uprave i da su pohvalili smanjenje učešća problematičnih kredita u bankarskom sektoru. Dakle, o mišljenju članova misije MMF-a o budžetu za 2020. i o drugim glavnim stvarima zasad nismo obavešteni, ako je takvo mišljenje uopšte i pomenuto.

Teško je, naravno, nagađati da li je o nečemu bilo ili nije bilo reči na nekom sastanku koji nije bio otvoren za javnost, pogotovu na početku višednevnih razgovora, pa je otuda primedba da se domaćoj javnosti uvek saopštava “šta smo mi njima rekli, a ne šta su oni nama rekli” možda preuranjena (običaj je da se prilikom ovih poseta misije MMF-a, šef njegove delegacije obrati novinarima na kraju posete). Ipak, ako je s nekom svetskom institucijom zaključen ugovor o “savetodavnoj funkciji”, onda je naša javnost pre svega zainteresovana da čuje šta nam se savetuje, a ne čime se mi hvalimo (makar to bilo s razlogom).

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side