02.09.2016 Beograd

Dimitrije Boarov: Uzurpacija, restitucija i privatizacija

Dimitrije Boarov: Uzurpacija, restitucija i privatizacija
Povodom gotovo neverovatne vesti da je u pančevačkom ataru uzurpirano čak 2.100 hektara državnih oranica i da je, na zakonu zasnovana, namera gradonačelnika te opštine Saše Pavlova da ono što je rodilo na uzurpiranim njivama oberbi i proda u ime države i opštine (kojoj pripada 40 odsto tog prihoda) – naišla na snažan otpor i ozbiljne pretnje “n. n. lica”, oglasio se i novi ministar poljoprivrede Vlade Srbije Branislav Nedimović, koji je podržao borbu protiv uzurpacije.

Nedimović je, prema agencijskim izveštajima, najavio da će Vlada voditi oštru borbu protiv uzurpatora zemlje; da stručnjaci preporučuju da se u tom cilju ojača nadležna inspekcija; da kontrole treba da krenu od krupnijih uzurpatora ka sitnijim; te da se neizostavno sredi stanje u Katastru nepokretnosti. Ministar je spomenuo da je pravljenje reda već pokrenuto i da je 144, od ukupno 145 opština u Srbiji ove godine sačinilo planove uvođenja u legalne tokove državnog zemljišta, što će ponudu za zakup navodno povećati za 120.000 hektara. Kako je prosečna cena zakupa po hektaru oko 190 evra, to bi moglo dati dodatni finansijski efekat od oko 24,5 miliona evra.

Podršku borbi protiv uzurpacije zemlje dao je i savetnik premijera Vlade Srbije Dragan Glamočić, koji je pri tome izneo da su ove godine stvorene bolje pretpostavke za licitacije za izdavanje državne zemlje. To se vidi i po tome, kaže on, što je za izdavanje prošle godine bilo opredeljeno 330.000 hektara, a ove godine se to povećava na 460.000 hektara. Po njegovom mišljenju dosadašnji gubici države i lokalnih samouprava zbog uzurpacije njiva i izostanka naplate zakupa iznosili su oko 200 miliona evra.

I predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović istakao je da mora biti reda u izdavanju državnih oranica i da se moraju sprečiti sve zloupotrebe. On je dodao da su podelu državne zemlje u zakup zloupotrebljavale i lokalne samouprave i ovlašćene komisije, ciljajući verovatno na priče o korupciji prilikom licitacionih postupaka.

Sve ove ocene i najave, dakako, dobro su došle, ali je upadljivo da su svi citirani funkcioneri propustili da spomenu neke od osnovnih instrumenata za suzbijanje uzurpacije obradivog zemljišta u državnoj svojini. Zaboravili su, pre svega, da spomenu da se proces restitucije, to jest povratka nepravedno oduzete zemlje, u Srbiji rasteže u nedogled i da je restitucija njiva praktično zakočena “cirkularnim žalbama” javnih pravobranilaca na rešenja o vraćanju te zemlje, koje izdaje državna Agencija za restituciju.

Navodno, pravobranioci rutinski ulažu ove žalbe na zahtev Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije, pa se tako pokreće serija “upravih sporova” za koje je nadležno Ministarstvo finansija, a koje izgleda ne žuri da presudi ovaj “sukob mišljenja” u tumačenju zakona između dve Vladine institucije, iako i za donošenje tih rešenja postoji zakonski rok. Da je to ministarstvo ažurnije u donošenju rešenja, fond državnog zemljišta bio bi smanjen za oko 100.000 hektara, pa bi i javna “briga” za izdavanje u zakup državnih njiva ili za “izdavanje za uzurpaciju” bila nešto manja.

Drugi instrument poljoprivredne politike koji bi smanjio navalu “n. n. lica” na državne oranice bila bi njihova privatizacija. Jer, zašto bi se država bavila prikupljanjem arende od državne zemlje, kad ima toliko drugih ozbiljnijih i neodložnijih poslova koji bi joj doneli daleko veći prihod od prihoda od oranica, a i poreski prihodi bi se znatno uvećali. No, tu se navodno isprečio problem što u zemlji postoji jak politički i poslovni lobi koji je, iz navodno patriotskih razloga, protiv otvaranja mogućnosti da se obradiva zemlja prodaje “budzašto” strancima (“pa će naša ishrana biti u tuđim rukama”). Taj lobi se poziva na iskustva Mađarske i Poljske, koje su strancima zabranile (Mađarska) ili veoma otežale (Poljska) kupovinu obradivog zemljišta na svojim teritorijama.

U stvari, lako je pretpostaviti da “lobi n. n. lica” stoji i iza sabotiranja procesa restitucije i iza kampanje da se “naša zemlja” ne sme otvoriti za strane investitore jer i restitucija i privatizacija se sukobljavaju sa osnovnim interesom tog lobija: da cena zemlje bude niska i da se uzurpacija državne zemlje može jeftino “kupiti” od lokalnih glavešina i pridruženih inspektora.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 2.09.2016, 21:22h 1927 (3)

  g. BOAROV, neznam Vasu funkciju, neznam cime se bavite, ali ono sto Vi pisite u ovoj " pravnoj " drzavi nista ne vredi. Ovde jos vlada komunisticka praksa zastupaju to bivsi uzurpatori, njihovi podobni potomci citava " lako cemo " dzaba hlebaroska klasa i njihovi korumpirani glsogovornici, koji su prisutni od vrha na dole do najmanje mesne zajednice, svi ovi zive od svog nerada uz pomoc korumpiranog mocnika, koji imaju uticaj na citav pravni sistem ove tako zvane pravne drzave. U ovoj drzavi politicar i drugi na dobro placenim funkcijama fale sa njihovim delima - nemoralnim od kojih u normalnim drzavama treba stiditi. Nakaradni sramni zakon o restituciji je prava slika kulture odgovorni najvisi rukovodioca ove drzave. koji zele u EU i moli da se do toga nikad ne dodje. Treba nov zakon o Restituciji, ministri koji drze i primenjuju Zakone, Samostalni ne partijski sud,inspekcija,policija i resen problem. i netrebaju ni korumpirani - zainteresovani poslanici u odvucenju izvrsenja Zakona.

 • 2.09.2016, 12:23h bole (2)

  Gospodine Boarov , hoće li neko iz ove vlasti pročitati Vaš tekst? Duboko verujem da sve što je oteto mora biti vraćeno, starim vlasnicima.Tako bi se sprečile mnoge mahinacije u državi ,a sama država bi dobila prihode od poreza. Zar se za to ne zalaže i EU. Na kraju bilo bi dobro od strane vlasti da pročita još koji put uslove za zatvaranje poglavlja 23!

 • 2.09.2016, 10:00h zoran mazić (2)

  Odličan tekst!Dodao bih da je uzurpacija državne zemlje najvećim delom otkrivena upravo kroz proces restitucije poljoprivrednog zemljišta, zahvaljujući argumentovanom i upornom ukazivanju mreže za restituciju.Sada se vidi koliko je licemerno bilo zalaganje pojedinih bivših i sadašnjih ministara za izbegavanje naturalne restitucije zbog navodnog ugroženog nacionalnog interesa, maltene da će zemlja bankrotirati ako se oduzete njive vrate vlasnicima.Neko će možda zaista bankrotirati, ali to neće biti država, već mafija koja bespravno koristi državno zemljište.

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Gligorov: Male plate Vladimir Gligorov: Male plate

  Zašto su plate u Srbiji male? I do koje mere je to posledica stranih ulaganja? Najpre o stranim ulaganjima.

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side