06.12.2019 Beograd

Dimitrije Boarov: Vesela afera

Dimitrije Boarov: Vesela afera
Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

Reč je o već tridesetogodišnjem obrazovnom čudu Srbije u vlasništvu neverovatno bogatog Miće Jovanovića, koji je krajem prošle sedmice izjavio da je prodao 100 odsto vlasništva nad Megatrendom “jednom nemačkom konzorcijumu” koji zastupa izvesni Dejan Đorđević – i to za čitavih 56,1 milion evra.

Prema Jovanovićevim rečima, taj ugovor sa “ozbiljnim poslovnim čovekom” overio je notar, a, opet navodno, na njegov račun tim povodom je već leglo “tridesetak miliona evra”. On je dodao da je to učinio zbog stalnog “medijskog linča” kojem je bio izložen poslednjih godina, a koji je kulminirao dokumentarcem u produkciji TV N1, čija je premijera priređena nekoliko dana ranije. Zbog svega toga, kako je rekao Mića Jovanović, on se povlači u svoju vilu u Kanu, a ostaće samo specijalni savetnik novog rektora Đorđevića. Na pitanje reportera TV N1 – da li je reč o “fantomskoj prodaji” jer su članovi spomenutog nemačkog “konzorcijuma fondova” u stvari “izmišljena lica”, to jest lica čiji su likovi sa interneta preimenovani, Jovanović je odgovorio da to ne zna jer je ceo posao zaključio samo sa Dejanom Đorđevićem.

Ubrzo se u Danasu (od 2. decembra) pojavio i “SMS intervju” sa spomenutim Đorđevićem. Da nije reč o Srbiji i o poznatom, neverovatnom samopouzdanju njenih poslovnih ljudi, čovek bi rekao da je takav “biznis plan” s Megatrendom, koji je izneo ovaj četrdesetosmogodišnji vlasnik mesare u Leskovcu i navodno čovek sa tri diplome (pravnog, medicinskog i ekonomskog fakulteta) dosad nezabeležen na kugli zemaljskoj. Osnovna teza Đorđevića u navedenom intervjuu je da će kupovnu cenu i plus 150 miliona evra investicija u Megatrend obezbediti tako što profesori u ovoj instituciji neće primati platu “jer će im glavni motiv biti da uče studente”. Ergo, ako ovu ideju Đorđevića čitamo zlurado, on planira da uprosti rad Megatrenda do njegove stare suštine, to jest da u pogonu zadrži samo blagajnu Univerziteta i odeljenje za izdavanje diploma.

Vlasnici drugih “privatnih” fakulteta i univerziteta već dugo su se žalili da Megatrend ne preza od nelojalne konkurencije jer on je uveo besplatno školovanje za prvu godinu studija, a posle nje studenti se vezuju takvim ugovorima o školarini, da je iz njih gotovo nemoguće izaći bez velike štete. Uz to, Jovanović je osnovao takozvana “isturena odeljenja” po srpskim selima i varošicama, od Tavankuta do Tutina, pa je u ovoj akciji “demokratizacije luksuza obrazovanja” zahvatio vrlo široko tržište “brzog obrazovanja” (u Zaječaru se, navodno, može diplomirati na ovom fakultetu za samo sedam meseci, itd.).

Cela ta vesela storija s Megatrendom, na kojem su se obrazovala četiri aktuelna ministra u Vladi Srbije i na kojem je doktorirala i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, traje već tri decenije. Izvorno ju je, koliko sećanje služi, stvorio čuveni Miloševićev ministar prosvete Danilo Dača Ž. Marković, a kasnije su taj univerzitet potiho podržavale sve dosadašnje srpske vlade, bilo koje ideološke orijentacije bile, iako se s Marsa moglo videti o čemu se tu radi i koliko je Srbija ozbiljna i pravna država.

Tek sada je književnik i režiser Siniša Kovačević ulučio priliku za protest ispred Ministarstva prosvete zbog “sumnjive prodaje” Megatrenda, iznoseći ocenu da je Mića Jovanović ili prevaren ili deo prevare u ovom poslu koji potkopava samu ideju nedržavnog visokog obrazovanja. U najgoroj situaciji su nastavnici i studenti Univerziteta, koji se jedno vreme zvao i Džon Nezbit – procene o njihovom broju su “rastegljive” i kreću se između 1.000 i 10.000 – koji su u obrazovanje uložili svoje pare, a uz uverenje da taj univerzitet i njegov način rada imaju državnu zaštitu već 30 godina. Odgovornost, zapravo, snose sve moguće komisije za akreditaciju i sva dosadašnja nadležna ministarstva, pa pošto je tu previše odgovornih, niko neće biti odgovoran jer “sve je bilo po zakonu”. Samo sramota ostaje Srbiji.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 6.12.2019, 11:04h alek (3)

  trla baba dlan

Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side