13.06.2014 Beograd

Dimitrije Boarov: Vreme je za odluke

Dimitrije Boarov: Vreme je za odluke
Nova vlada Srbije nikako da se izvuče iz tekućih afera i svađa, pa da društvo fokusira na reforme i štednju koja je potrebna radi finansijske stabilizacije države.

Ako se u tom smislu može razumeti problem saniranja šteta koja su nanele protekle poplave, sve ostale afere dobijaju ogroman publicitet pre svega zbog toga što još nije u toku nijedna druga doista krupna akcija na realnoj izmeni stanja u ekonomiji i u domenu finansija.

Ako Vlada danas prvo namerava da personalno potpuno „reformiše“ policiju, to jest upodobi je sopstvenom stranačkom sastavu, pa tek onda da sprečava bankrotstvo države, onda će se sutra pojaviti slične ideje i u sudstvu, u sindikatima ili na nekom devetom mestu, a reforme će se odlagati u nedogled. Možda će poseta premijera Vučića Berlinu doneti izvesnu prekretnicu – da se Vlada vrati ozbiljnim reformskim poslovima.

Sada se čuje da je pomeren i rok za rebalans državnog budžeta, navodno zbog toga što još nisu izmerene i popisane sve štete koje su izazvale majske bujice, kao da se te štete mogu namiriti do kraja godine, pa da Obrenovac i drugi nastradali gradovi do zime budu „kao novi“. To, nažalost, nije moguće, te takav cilj nije ni potrebno postavljati.

Bolje je u sanaciju poplavljenih područja ići temeljnije, što istovremeno znači i sporije. Uostalom, problem sa svakom prirodnom katastrofom je u tome što one brzo ruše prethodna dugoročna ulaganja, to jest objekte koje nije moguće ponovo izgraditi mnogo brže i bolje nego što je to činjeno ranije. A najčešće to nije ni potrebno, to jest čak je i pogrešno, baš sve izgraditi ponovo isto onakvo kako je bilo.

U tom pravcu bilo bi racionalno, kao i u svakom državnom poslu, postaviti prioritete i plan dugoročne sanacije, sa dinamikom ulaganja koji bi bila primerena materijalnim mogućnostima države, to jest njenog građanstva. Zato bi, verovatno, bilo pogrešno posegnuti za nekim velikim „porezom solidarnosti“, kad običan svet ionako već čeka u zasedi „ovakav ili onakav porez“ za spasavanje državne kase.

Poplave bi, istina, mogle biti jedna od uporišnih tačaka za političku pripremu „kriznog poreza“ koji bi udario na plate i penzije. Ono što je dosada učinjeno da se obrazloži nužnost „kriznog desetka“ nije dovoljno i Vlada bi u tom pravcu morala da učini mnogo više, da bi svako mogao da veruje da će današnje odricanje biti relativno kratkoročno i da će se država temeljno reformisati kako stanje krize ne bi postalo hronično.

Mi zasad vidimo samo planove štednje, ali ne vidimo jasno kako će se menjati sistem da bi on postao „održiv“, odnosno, da on ne bi zakonito vodio državu iz krize u krizu. A sama štednja u javnoj potrošnji ili platni razredi, sami po sebi, i nisu nekakvi reformski potezi.

Da će prave reforme teško ići vidi se i po problemima koje Vlada ima u pripremi promena u radnom zakonodavstvu. Ne znam tačno na kojim promenama doista insistira MMF, ali mi je sumnjivo što se one glasnije ne obrazlažu rešenjima koja dominiraju u Evropskoj uniji. Ni na tom pravcu očigledno se ne može postići sve odjedanput, ali bi i ova vlada, kao i većina evropskih vlada, morala da pokaže da ume da se usaglasi sa sindikatima.

Ovih kratkih mesec dana otkako funkcioniše nova Vlada Srbijevideli smo da nije sve u komfornoj većini u parlamentu, niti u činjenici da u javnosti ne deluju jake opozicione stranke sa jasnim alternativnim političkim programima. Jer, javnost uvek nađe načina da prozove vladu kad oseti da je ona nesigurna, a ponekad i nekompetentna. Tu mnogo ne pomaže nikakav pritisak na medije.

Sve u svemu, nova Vlada Srbije će očigledno doista morati da krene bodljikavom stazom reformi, bosih nogu i praznog novčanika, a ne samo da najavljuje „bolne reforme“ i pronalazi razloge zašto se one odlažu.

autor: Dimitrije Boarov izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.06.2014, 13:42h qryber

  gospodin deluje kao ozbiljan stručnjak, samo mi nije jasno zašto se bavi ovim neozbiljnim, takoreći tabloidskim, temama. kakav vučić, sns, vlast, država, ekonomija, pa to nikako ne ide jedno s drugim...glavna ekspertiza sadašnje vlasti je u vazalstvu EU, da ne kažem Nemačkoj.

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Uvek nešto nedovršeno Dimitrije Boarov: Uvek nešto nedovršeno

  Ogromnoj većini ljudi u Srbiji sigurno je drago što je pre neki dan puštena značajna deonica auto-puta “Miloš Veliki”, koja je spojila Obrenovac i Ljig, pa se sa već otvorenom deonicom prema Čačku put prema Jadranu ovim pravcem praktično veoma unapredio, a putovanje uglavnom skratilo. No, kao što to kod nas obično biva, sreću kvari okolnost da nije dovršen izlaz iz Beograda do tog auto-puta, a nije rekonstruisan ni nadvožnjak na zaobilaznici kod Čačka, zbog čega su gužve na početku i na kraju ove saobraćajnice izgleda velike, pa “što si dobio na mostu, izgubićeš na ćupriji”.

 • Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu

  Dok na plaži u prelepoj Istri čitam hrvatske novine, vidim da i njihove “visoke dužnosnike” opterećuje pitanje može li se Hrvatska suprotstaviti novoj krizi?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike

  Obrni-okreni, naša politika se vrti oko medija. Opozicija poteže ponašanje nacionalnih televizija i nacionalnih dnevnih novina – navijanje, neravnopravnost … I vlast ima primedbe na medije – pre svega na nedeljnike, jedan dnevni list, nekoliko kablovskih i lokalnih TV stanica, ali i na RTS. Sa druge strane, direktor RTS se pre neki dan osvrnuo i na činjenicu da RTS uživa najveće poverenje.

 • Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija

  To je do juče stvarno delovalo neverovatno – u svetu se za relativno kratko vreme nakupilo 17 biliona državnih i korporativnih obveznica s negativnim prinosima. Uprošćeno, poverioci masovno ulažu pare u takve vrednosne papire, a dužnici obećavaju da će im vratiti manje nego što su pozajmili jer “moderni zelenaši” prihvataju “negativne kamate”.

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare

  Jedan problem jeste bojkot. Drugi – pregovori s Kosovom. A onda su tu i privredna kretanja, koja nisu ohrabrujuća. Očekivani odgovor vlasti jesu najave da će se povećavati plate i penzije, a tu je i najavljeni plan o javnim ulaganjima u preporod. Za nove četiri godine, deset, dvanaest, a možda i više milijardi evra u – sve. Zašto sve to? Ostavljam po strani Kosovo jer ni vlast niti opozicija ne mogu da očekuju mnogo glasova na tome.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side